Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΗΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Εκφράζουμε συχνά τη γνώμη μας στην καθημερινή ζωή για κάποιο θέμα, χωρίς όμως το σωστό τρόπο.
Προσπαθούμε να πείσουμε πολλούς για την άποψή μας για κάποιο θέμα είτε κοινωνικό είτε πολιτικό είτε προσωπικό κλπ χωρίς το πιο απαραίτητο "εφόδιο". Χρειάζεται να την υποστηρίξουμε με επιχειρήματα, αφού μόνο έτσι θα πείσουμε τους συνομιλητές μας για την ορθότητα της γνώμης μας. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή τη σωστή επιχειρηματολογία.

Θα πρέπει να εκφράζουμε τις απόψεις μας για το θέμα που μας απασχολεί και να πείσουμε κάποιον ότι η άποψή μας είναι σωστή χρησιμοποιώντας:
  • προτάσεις που στηρίζουν τη θέση μας και απευθύνονται στη λογική ή στο συναίσθημα
  • φράσεις και σκέψεις που δείχνουν τα συναισθήματά μας και προσπαθούν να συγκινήσουν
  • λέξεις που δηλώνουν την άποψή μας όπως: βέβαια, φυσικά, λοιπόν, νομίζω, πιστεύω, κατά τη γνώμη μου κλπ
  • αιτιολογικές προτάσεις, για να αιτιολογήσουμε αυτά που πιστεύουμε
  • οριστική ενεστώτα, για να δηλώσουμε ότι έχει καθολική και διαρκή ισχύ αυτό που πιστεύουμε
Διάβασε με προσοχή το παρακάτω άρθρο:

Για την καταστροφή του καταυλισμού Κούρδων προσφύγων στην Πεντέλη

Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2009 17:07

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Αττικής δεν έκανε διακρίσεις. Ανάμεσα στα άλλα επανέφερε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των Κούρδων προσφύγων που ζουν στον καταυλισμό της Πεντέλης για αρκετά χρόνια.

Το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε τον καταυλισμό και συνομίλησε με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας κατοίκων που έχουν αναλάβει να τους βοηθήσουν.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο καταυλισμός είναι αποκαρδιωτική καθώς η πλειοψηφία των οικίσκων όπου διέμεναν τουλάχιστον 120 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πέντε οικογένειες με συνολικά 16 παιδιά, έχουν καταστραφεί. Κατεστραμμένος είναι και ο περιβάλλων χώρος ενώ προσωρινά διαμένουν σε όσα σπίτια έμειναν ανέπαφα, σε σκηνές και σε σπίτια γνωστών τους.

Ζητούμε για ανθρωπιστικούς λόγους από την Εκκλησία, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το οικόπεδο όπου διαμένουν οι Κούρδοι πρόσφυγες, από το Δήμο Πεντέλης και την Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την τοποθέτηση νέων οικίσκων στον ίδιο χώρο. Παράλληλα ζητούμε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό τα κατάλληλα έργα ώστε ο καταυλισμός να πληροί τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης με στόχο την συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης των μεταναστών με τους κατοίκους της περιοχής.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Γράψε μια επιστολή προς τους αρμόδιους που αναφέρονται στο άρθρο, που να εξηγείς για ποιο λόγο πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στον καταυλισμό των προσφύγων. Προσπάθησε χρησιμοποιώντας την σωστή επιχειρηματολογία να πείσεις λογικά αλλά και να συγκινήσεις τους αρμόδιους.

Δες τώρα το παρακάτω βίντεο από καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα:



Άκου τώρα και αυτό:
  • Ας θεωρήσουμε ότι δε συμφωνείς ούτε με τη στάση της αστυνομίας αλλά ούτε με τη στάση των πολιτών της Πάτρας. Αποφασίζεις να πεις τη γνώμη σου στο διευθυντή μιας εφημερίδας ώστε αυτός να πειστεί με τις απόψεις σου και να τις κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό. Προσπάθησε να τονίσεις τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στους καταυλισμούς, το λόγο που μπορεί να βρέθηκαν εκεί, γιατί δεν πρέπει να τους διώξουν, ποιο είναι το στοιχείο που πρέπει να σεβαστούν και τι πρέπει να γίνει ώστε να φτιαχτεί η ζωή τους.