Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 - 1908)

Το μάθημα σε βίντεο



Το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα (εικόνα) βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στην οδό Προξένου Κορομηλά 23. Το κτίριο, σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλερ, κατασκευάστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, που έπληξε την πόλη και ολοκληρώθηκε το 1893. Το νέο κτίριο ανεγέρθηκε με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού στη θέση παλαιότερου κτίσματος της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Θεσσαλονίκης. Tο κτίριο ενοικιάστηκε από το ελληνικό κράτος για να στεγάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, το οποίο άλλωστε βρισκόταν στην ίδια περιοχή και παλαιότερα. Ο πρώτος έλληνας πρόξενος, που εργάστηκε στο νεοκλασικό αυτό κτίριο, ήταν ο Γ. E. Δοκός. Κατά την περίοδο 1904-1908 το ελληνικό προξενείο της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Επικεφαλής ήταν μια σημαντική προσωπικότητα, ο γενικός πρόξενος Λάμπρος Κορομηλάς.


ο πρόξενος Θεσ/νίκης, Λάμπρος Κορομηλάς


η έφοδος ενός «ζαπτιέ» (Οθωμανού χωροφύλακα) σε ένα ελληνικό σχολείο την ώρα του μαθήματος, ενώ ένας αντάρτης σπεύδει να κρυφτεί σε μια κρύπτη.


η σύγκρουση ελληνικής και βουλγαρικής ένοπλης ομάδας μέσα στη λίμνη των Γιαννιτσών, ανάμεσα στα καλάμια και τα ραγάζια.


η άφιξη ενός Έλληνα κατασκόπου-πράκτορα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας με την ιδιότητα του εμπόρου. Τον παραλαμβάνει ένας αγωγιάτης, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο σύνδεσμός του με την ελληνική οργάνωση της περιοχής.


κειμήλια μακεδονομάχων


Ίων Δραγούμης, υποπρόξενος στο Μοναστήρι


Συλλογική αναμνηστική φωτογραφία των Σαράντου Αγαπηνού(Τέλλος Άγρας) από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και ορισμένων συντρόφων του στη λίμνη των Γιαννιτσών. Τα εικονιζόμενα πρόσωπα φωτογραφίζονται πάνω σε μία πλάβα, ο δε καπετάν Άγρας εικονίζεται άοπλος και καθιστός(δεύτερος)


Ολόσωμη αναμνηστική φωτογραφία του οπλαρχηγού Γεωργίου Τσόντου, από το χωριό Ασκύφου Χανίων.


Αναμνηστική φωτογραφία του οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Κώττα (στο κέντρο καθήμενος) με τους υιούς του Δημήτριο και Σωτήριο (στα αριστερά του) και τον υπασπιστή του Σίμο Στογιάννη (όρθιος στα δεξιά του).


Ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, ψυχή της ελληνικής αντίστασης στην περιοχή της Καστοριάς


ο πρωταγωνιστής του Μακεδονικού αγώνα, Παύλος Μελάς = Μακεδονία!