Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ(2)

Είπαμε στο προηγούμενο μάθημα ότι το φως μπορεί να αναλυθεί σε περισσότερα χρώματα όταν περάσει μέσα από ένα πρίσμα.
Αυτό το απέδειξε από το 1666 ο μεγάλος φυσικός Ισαάκ Νεύτων(I. Newton), ο οποίος γοητευμένος από το φως έκανε διάφορα πειράματα για πολλά χρόνια που τον οδήγησαν σε συμπεράσματα, τα οποία και δημοσίευσε το 1704.
Αφού λοιπόν ο Newton απέδειξε ότι το φως αναλύεται σε 7 χρώματα, στη συνέχεια απέδειξε ότι καθένα από αυτά τα χρώματα δεν αναλύεται άλλο και ότι από το συνδυασμό των ίδιων χρωμάτων προκύπτει το λευκό φωςΗ σύνθεση του λευκού φωτός μπορεί να επιτευχθεί αν χρωματίσου
με ένα δίσκο με τα 7 χρώματα και τον γυρίσουμε γρήγορα, οπότε αυτό που βλέπουμε είναι η εντύπωση του λευκού φωτός. Ο δίσκος αυτός ονομάζεται δίσκος του Νεύτωνα.
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα δίσκο του Νεύτωνα με απλά υλικά:Η ανάμειξη λοιπόν των χρωμάτων που προκύπτουν από την ανάλυση του φωτός έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λευκού φωτός.


Η διαδικασία αυτή λέγεται σύνθεση του φωτός.

Το λευκό φως συντίθεται και με την ανάμειξη σε κατάλληλη αναλογία των τριών βασικών χρωμάτων: κόκκινου, πράσινου, μπλε.


Διαδραστικά

ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

Πρόσεξε:
Τα αδιαφανή σώματα απορροφούν ένα μέρος της ακτινοβολίας που πέφτει πάνω τους και το υπόλοιπο το εκπέμπουν. Το χρώμα λοιπόν που βλέπουμε να έχει ένα σώμα εξαρτάται από δύο παράγοντες:
  • από το χρώμα που φωτίζονται και
  • από το χρώμα που απορροφούν.
Αν ένα σώμα φωτίζεται με λευκό χρώμα και φαίνεται λευκό, σημαίνει ότι δεν απορροφά καθόλου ακτινοβολία. Αν φαίνεται κόκκινο, σημαίνει ότι απορροφά όλες τις ακτινοβολίες εκτός από την κόκκινη την οποία διαχέει.
Αν ένα σώμα φαίνεται κόκκινο στο λευκό φως και το φωτίσουμε με οποιαδήποτε άλλη ακτινοβολία βασικού χρώματος εκτός από το κόκκινο θα το απορροφήσει όλο και θα φαίνεται μαύρο.

Διαδραστικά

ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

Αν ένα σώμα είναι μαύρο σημαίνει ότι έχει απορροφήσει όλη την ακτινοβολία.
Άρα καταλαβαίνεις ότι το χρώμα δεν πρέπει να θεωρείται χρώμα αλλά έλλειψη χρώματος