Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η Βαλκανική χερσόνησος ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ως το 19ο αιώνα. Πρώτη χώρα που απέκτησε την ελευθερία της και δημιούργησε ανεξάρτητο κράτος ήταν η Ελλάδα. Στη συνέχεια και οι υπόλοιποι βαλκανικοί λαοί κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους. Πολλά όμως εδάφη ακόμα συνέχιζαν να ανήκουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Έτσι οι αγώνες των ντόπιων και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή, έκαναν πιο περίπλοκο το "Ανατολικό Ζήτημα".
Η Ρωσία που προστάτευε τους σλαβικούς λαούς των Βαλκανίων, οδηγήθηκε σε πόλεμο με την Τουρκία(Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877- 1878) και αφού τη νίκησε την υποχρέωσε να υπογράψει τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου(Μάρτιος 1878).


Το αρχοντικό στον Άγιο Στέφανο Κωνσταντινούπολης, όπου υπογράφτηκε η Συνθήκη του 1878

Σύμφωνα με αυτήν είχε μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο Βουλγαρικό κράτος σε βάρος μάλιστα πολλών ελληνικών περιοχών.


εισβολή Ρώσων στην Οθωμανική αυτοκρατορία και δημιουργία Βουλγαρικού κράτους

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν και στο συνέδριο του Βερολίνου(13 Ιουλίου 1878), αποφασίστηκε να αλλάξουν οι όροι και να γίνουν χωρίς να ξέρει κανείς γιατί, ευνοϊκότεροι για τους Τούρκους.


Σκηνή από το συνέδριο του Βερολίνου, το οποίο κατέληξε να μηδενίσει σχεδόν τα κέρδη της Ρωσίας επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Έτσι η Σερβία και η Ρουμανία έγιναν ανεξάρτητες, δόθηκε αυτονομία στην Ανατολική Ρωμυλία, η Βουλγαρία περιορίστηκε εδαφικά και παρέμεινε αυτόνομη.


Η Βαλκανική μετά το συνέδριο του Βερολίνου

Βίντεο:Η Ανατολική Ρωμυλία


Τέλος η Τουρκία παραχώρησε στην Αγγλία, που τη βοήθησε στην αποκατάσταση των συνόρων της, την Κύπρο.


Έλληνες ιερείς ευλογούν τη βρετανική σημαία στη Λευκωσία. Οι Άγγλοι όμως δεν είχαν αποσπάσει την Κύπρο από τους Τούρκους για να την παραχωρήσουν στους Έλληνες...

Κανείς δεν κατάλαβε γιατί μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας επιστράφηκε στους Τούρκους και όχι στους Έλληνες...

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αντιδράσει για να αλλάξει αυτές τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων προς όφελός της και το μόνο που κατάφερε ήταν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που κράτησαν τρία χρόνια και μόλις το 1881 έγινε δυνατόν να ενωθεί η Θεσσαλία και ένα μέρος της Ηπείρου (περιοχή Άρτας) με την Ελλάδα


Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου(1881)