Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ


Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου, ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε και οι εκτάσεις που μπορούσαν να καλλιεργηθούν πολλαπλασιάστηκαν. Την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης(1882 - 1895), - κάποια διαστήματα υπήρξε πρωθυπουργός και ο Δηλιγιάννης - έγιναν μεγάλες προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας. Επιχείρησε συγκεκριμένα την πρώτη σοβαρή ταχύρρυθμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια οι φόροι που επεβλήθησαν ήταν πολλοί και δυσβάσταχτοι, γεγονός που έφερε και πολλές αντιδράσεις α
πό τους Έλληνες.

Άκου στην παρακάτω ελληνική ταινία εποχής την ανάλογη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τους φόρους που τους είχαν επιβληθεί...



Με δάνεια από το εξωτερικό έγιναν σπουδαία έργα όπως η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου,


σκηνή από το εργοτάξιο κατασκευής της διώρυγας της Κορίνθου


απεικόνιση της τελετής των εγκαινίων με τα πλοία που ετοιμάζονται να περάσουν από τη διώρυγα

η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας στη Βοιωτία,


η κατασκευή του πρώτου αποξηραντικού έργου της σήραγγας του Αγίου Γεωργίου

η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου κλπ.


η κατασκευή του τμήματος Θησείου - Μοναστηρακίου. Διακρίνονται μηχανικοί και εργάτες καθώς και έργα στήριξης στο πίσω μέρος της στοάς Αττάλου


ατμήλατος συρμός που μόλις έχει ξεκινήσει από το σταθμό του Θησείου και κατευθύνεται προς τον Πειραιά

Στα σχέδιά του περιλαμβανόταν επίσης η ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, ένα έργο που υλοποιήθηκε μόλις το 2004.

Το εξωτερικό όμως χρέος μεγάλωσε πολύ και η κυβέρνηση μη μπορώντας να πληρώσει τις δόσεις των δανείων, κήρυξε πτώχευση. Μάλιστα έμεινε ιστορική η φράση του Τρικούπη στις 10 Δεκεμβρίου 1893 όταν υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει από το βήμα της βουλής ότι "δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
Η αποτυχία αυτή και η κήρυξη πτώχευσης της χώρας ήταν η κύρια αιτία που στις εκλογές του 1895 ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο μεγάλος χαμένος και έφυγε στις Κάννες της Γαλλίας απογοητευμένος (1896)

Παρατήρησε τις παρακάτω γελοιογραφίες της εποχής. Σχολίασε τες σε σχέση και με το σήμερα...


γελοιογραφία που απεικονίζει το λαϊκό "ανάθεμα" για την εξέλιξη των οικονομικών


προεκλογική αφίσα από σατιρικό περιοδικό της εποχής


γελοιογραφία της εποχής όπου η Ελλάδα επιπλήττει τους αρχηγούς και των δύο μεγάλων κομμάτων της εποχής( Τρικούπης στο "Νεωτερικό κόμμα" - Δηλιγιάννης στο "Εθνικό")

Ο Χαρίλαος Τρικούπης άφησε την τελευταία του πνοή στο γαλλικό θέρετρο στις 30 Μαρτίου 1896, την ώρα που η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενούσε τους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες.


το παναθηναϊκό στάδιο την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών αγώνων(5/4/96), η εκκίνηση του δρόμου των 100 μ. και το ποδηλατοδρόμιο του νέου Φαλήρου

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στον ελληνικό λαό η νίκη του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο δρόμο ΚΛΙΚ

Την περίοδο αυτή ξέσπασε νέα επανάσταση στην Κρήτη. Η κυβέρνηση έστειλε στρατό και στόλο και η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα εισβάλλοντας στη Θεσσαλία(1897) την οποία και κατέλαβε. Ο ελληνικός στρατός νικήθηκε στον πόλεμο του "ενός μηνός" (8/4 - 9/5) και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει.


χάρτης της Ελλάδας πρίν και μετά τον "άσκοπο" πόλεμο του "ενός μηνός"


γκραβούρα που εικονίζει τη μάχη του Βελεστίνου, τη μόνη νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο του 1897


τυφεκιοφόρος του ελληνικού στρατού το 1897. Φέρει τυφέκιο και ξιφολόγχη


η μάχη του Δομοκού(5/5/97), ήταν η τελευταία του πολέμου που ανάγκασε τον ελληνικό στρατό να υποχωρήσει προς τη Λαμία

Επειδή όμως δε μπορούσε να πληρώσει, ζήτησε νέο δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις και εκείνες για να το δώσουν απαίτησαν να διαχειρίζονται ορισμένα από τα έσοδα του κράτους. Έτσι επέβαλαν το Δ.Ο.Ε.( Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο) για αρκετά χρόνια.

Και στην Τουρκία όμως η κατάσταση δεν ήταν καλή. Κάποιοι φιλελεύθεροι Τούρκοι, που ονομάστηκαν Νεότουρκοι, δυσαρεστημένοι από τη διακυβέρνηση του σουλτάνου και τις εξωτερικές επεμβάσεις, επαναστάτησαν το 1908 απαιτώντας σύνταγμα.

Η Κρήτη εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και επαναστάτησε ε
κ νέου, ζητώντας την ένωσή της με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση όμως κράτησε ουδέτερη στάση προκαλώντας λαϊκή δυσαρέσκεια που οδήγησε στο κίνημα των αξιωματικών στο Γουδί το 1909, που ανάγκασε την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Τότε από τους στρατιωτικούς κλήθηκε ως πολιτικός σύμβουλος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που λίγο αργότερα έγινε πρωθυπουργός της χώρας. Με το Βενιζέλο το κράτος ανασυγκροτήθηκε και ο στρατός
αναδιοργανώθηκε.