Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ,ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι Ρωμαίοι συνέχισαν τις κατακτήσεις τους στη Δύση, στην Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική περίπου για τρεις αιώνες. Αποτέλεσμα των κατακτήσεων ήταν όλες οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο να γίνουν ρωμαϊκές επαρχίες. Για το λόγο αυτό οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τη Μεσόγειο «η θάλασσά μας» (mare nostrum).



Μέσα στα σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στις αρχές του 1ου αιώνα μ. Χ. βρίσκονταν όλες οι γνωστές μέχρι τότε περιοχές. Γι’ αυτό και λέμε ότι οι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή έγιναν κοσμοκράτορες, δηλαδή κυβερνήτες όλου του κόσμου.
Ο πληθυσμός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας την εποχή εκείνη υπολογίζεται πάνω από 50 εκατομμύρια.

Δες την εξέλιξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ΚΛΙΚ



Το ρωμαϊκό κράτος ήταν πολυπολιτισμικό, δηλαδή μέσα σε αυτό κατοικούσαν άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμό, οι οποίοι:

• ανήκαν σε πολλές φυλές
• μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες
• είχαν διαφορετικές θρη
σκείες και διαφορετικές συνήθειες.

Παίρνοντας οι αυτοκράτορες διάφορα μέτρα βοήθησαν να επικρατήσει τάξη ασφάλεια και δικαιοσύνη στην αυτοκρατορία για 200 περίπου χρόνια.
  • Όρισαν τον αυτοκράτορα "πρώτο πολίτη" της χώρας και όλοι έπρεπε να τον υπακούουν

Ο Αύγουστος της Πρίμα Πόρτα, μια από τις διασημότερες απεικονίσεις του πρώτου Αυτοκράτορα της Ρώμης. Βρέθηκε στη Βίλλα της συζύγου του, Λιβίας, και σήμερα φυλλάσσεται στα Μουσεία του Βατικανού.
  • Έδιναν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη(τίτλος πολύ τιμητικός) σε όποιον από τους κατακτημένους ήθελε και αναγνώριζε βέβαια την κυριαρχία της Ρώμης
  • Οργάνωσαν πειθαρχημένο στρατό
Ρωμαίοι λεγεωνάριοι, εικόνα και αναπαράσταση των στρατιωτικών σωμάτων του 1ου αιώνα μ.Χ.


ο αετός υπήρξε το σύμβολο του Ρωμαίου αυτοκράτορα και του στρατού του
  • Σε περιόδους ειρήνης ο ρωμαϊκός στρατός εργαζόταν κι έφτιαχνε δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και άλλα έργα

Η Ποντ ντι Γκαρντ στη Γαλλία είναι ρωμαϊκό υδραγωγείο που κατασκευάστηκε περίπου το 19 π.Χ. Αποτελεί ένα από τα τουριστικότερα μνημεία της χώρας, ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Απεικονίζεται δε λόγω της ιστορικής του σημασίας στο χαρτονόμισμα των 5 Ευρώ
  • Διόρισαν Ρωμαίους κυβερνήτες (ανθύπατους) που έλεγχαν τους τοπικούς άρχοντες ώστε να μην αυθαιρετούν
  • Μείωσαν τους φόρους
  • Ψήφισαν πιο δίκαιους νόμους
  • Κατασκεύασαν οργανωμένο δίκτυο δρόμων που συνέδεαν την Ρώμη με όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας - Ξέρεις ένας από τους σπουδαιότερους δρόμους ποιος ήταν;;

Η Αππία Οδός (Via Appia), ένας δρόμος που συνδέει την πόλη της Ρώμης με νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας, παραμένει ορατή μέχρι τις μέρες μας. Κατασκευάστηκε από τον Άππιο Κλαύδιο Καίκο το 312 π.Χ.
  • οργάνωσαν γρήγορο σύστημα ταχυδρομείου που βασίζονταν στους σταθμούς αλόγων(άλλαζαν άλογα ξεκούραστα, ώστε να γίνεται ταχύτερα η μεταφορά - κάτι σαν σκυταλοδρομία αλόγων)
Έτσι αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η γεωργία, η βιοτεχνία κλπ. Ήταν η περίοδος της "ρωμαϊκής ειρήνης"(pax romana), όπως ονομάστηκε.

Δες σε διαδραστικό χάρτη σε διάφορες εποχές τα σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, την ανάπτυξη του εμπορίου κλπ
ΚΛΙΚ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ένας από τους δύο πιο σημαντικούς δρόμους που ξεκινούσαν από την πρωτεύουσα Ρώμη ήταν η Via Egnatia, ουσιαστικά προέκταση της Via Traiana. Ξεκινώντας από τη Ρώμη και με νοτιοανατολική κατεύθυνση διέσχιζε την Απουλία (Puglie), μέχρι την παραθαλλάσια πόλη Γνάθια (Εgnazia) που βρισκόταν μεταξύ των πόλεων-λιμένων της Απουλίας Μπάρι και Μπρίντιζι και πιο συγκεκριμένα των πόλεων Monopoli και Fasano στις δυτικές πλευρές της Αδριατικής

Η σύγχρονη Εγνατία Οδός είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος μήκους 670 χλμ. με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 24,5 μ. στο μεγαλύτερο τμήμα του, που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα, διασχίζει την Ήπειρο, τη βόρεια Ελλάδα και καταλήγει στον Έβρο, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.Η σύγχρονη Εγνατία Οδός ακολουθεί τα ίχνη του ομώνυμου ρωμαϊκού έργου





Παιχνίδι με την Εγνατία Οδό ΚΛΙΚ