Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ"(1)


Η ενέργεια είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγγίξουμε, να δούμε, να μυρίσουμε ή να ακούσουμε. Ακόμα κι εμείς θα χανόμαστε χωρίς αυτή. 


Η ενέργεια είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής μας. Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς ενέργεια. Οι οργανισμοί μας χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν και οι μηχανές μας χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν. Είναι γενικά απαραίτητη και συνοδεύει όλες τις μεταβολές στη φύση.
Το πιο παράξενο πράγμα για την ενέργεια είναι ότι δεν μπορούμε να την ξεφορτωθούμε. Μπορούμε μόνο να την αλλάξουμε από μια μορφή ενέργειας σε άλλη.
Παραδείγματος χάριν, μια λάμπα φωτισμού μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε φωτεινή και θερμική ενέργεια.
Ένα αυτοκίνητο αλλάζει τη χημική ενέργεια σε κινητική.
Χρησιμοποιούμε την ενέργεια κάθε ημέρα για να κρατήσουμε ζεστά, και φωτισμένα τα δωμάτιά μας τη νύχτα, να μαγειρέψουμε τα τρόφιμα αλλά και να ταξιδέψουμε. Η ενέργεια κάνει το σώμα μας να μεγαλώσει και επιτρέπει στο μυαλό μας να σκεφτεί.
Ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε ονομάζουμε την ενέργεια χημική,ηλεκτρική, πυρηνική,θερμική ή θερμότητα,κινητική,δυναμική,φωτεινή.

 
Τα διάφορα αυτά "πρόσωπα" της ενέργειας ονομάζονται μορφές ενέργειας
Χημική είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη μέσα στα τρόφιμα, στα ξύλα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και αλλού. 

Η χημική ενέργεια απελευθερώνεται με την καύση που είναι μια χημική αντίδραση
Πού βρίσκουν την ενέργειά τους οι αθλητές;
Ηλεκτρική είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα

Πυρηνική είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στον πυρήνα των ατόμων και απελευθερώνεται όταν αυτός μεταβληθεί. Η μεταβολή αυτή του πυρήνα, η διάσπασή του καλύτερα, σε άλλο με λιγότερα πρωτόνια λέγεται σχάση.

 
Η πυρηνική ενέργεια εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αφού η ραδιενεργή ακτινοβολία έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στο περιβάλλον

Θερμότητα ονομάζεται η ενέργεια που πάει σε ένα σώμα από ένα άλλο λόγω της διαφορετικής του θερμοκρασίας. Η μετάβαση αυτή γίνεται πάντα από το θερμότερο προς το ψυχρότερο