Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ!!!

Πρωτοπόρος πόλη σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου από τον τοπικό πληθυσμό, είναι η πόλη της Καρδίτσας αφού σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 30% των ημερήσιων μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης πραγματοποιούνται με ποδήλατο.


Επίσης διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με πόρους μεταξύ άλλων και του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Η μαζική χρήση ποδηλάτου στην Καρδίτσα (που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης), δεν είναι χωρίς προβλήματα, αφού προκύπτει όπως είναι φυσικό, συχνά σύγκρουση χρήσεων στους δρόμους της πόλης ανάμεσα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα αυτοκίνητα. 
Με δεδομένο ότι η Καρδίτσα δεν διαφέρει από άποψη δόμησης και κυκλοφοριακού φόρτου από κάθε άλλη σύγχρονη ελληνική πόλη η κατασκευή ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της ήταν μια λύση τολμηρή η οποία διαφοροποίησε τελικά τόσο το προφίλ της πόλης όσο και τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτή.

8 πλεονεκτήματα του ποδηλάτου συγκριτικά με άλλα μέσα μεταφοράς:

1. Η αγορά και συντήρηση ενός ποδηλάτου κοστίζει ελάχιστα
2. Κινείται με την ενέργεια που παίρνει ο άνθρωπος από την τροφή του. Δεν καταναλώνει λοιπόν καύσιμα και επιπλέον δεν έχει έξοδα λειτουργίας όπως παρκάρισμα, φόρους κλπ.
3. Είναι το πιο ευέλικτο μέσο μεταφοράς (δεν σταματά στο μποτιλιάρισμα)
4. Παρκάρει παντού (10 ποδήλατα πιάνουν χώρο ίσο με ένα αυτοκίνητο)
5. Μεταφέρεται εύκολα πάνω από σκάλες, πεζοδρόμια και πεζόδρομους
6. Το ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα, οπότε αθλείσαι ταυτόχρονα
7. Το ποδήλατο είναι ένα φιλικό για το περιβάλλον μέσο μετακίνησης
8. Το ποδήλατο προσφέρεται και για ψυχαγωγία