Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Προσανατολισμός:προσδιορισμός θέσης, πορείας ή κατεύθυνσης κάποιου με βάση τα σημεία του ορίζοντα. Στον προσανατολισμό του χάρτη συνήθως ορίζεται ο Βορράς!
Εάν ξέρουμε το Βορρά τα υπόλοιπα είναι εύκολα να τα βρούμε!: Εάν ο Βορράς είναι πάνω, ο Νότος θα ναι κάτω, η Ανατολή δεξιά και η Δύση αριστερά!
Πυξίδα: όργανο προσανατολισμού βασισμένο στην ιδιότητα που έχει η μαγνητική βελόνα να δείχνει πάντα το Βορρά, ανεξάρτητα από τη θέση που εμείς βρισκόμαστε. 



Σχετική θέση: η θέση ενός τόπου, ανθρώπου ή αντικειμένου σε σχέση πάντα με τη θέση ενός άλλου τόπου, ανθρώπου ή αντικειμένου π.χ. λέμε ότι η Καστοριά είναι βόρεια των Γρεβενών, βρίσκεται όμως νότια σε σχέση με τη Φλώρινα

Τι κάνουμε για να βρούμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: τεντώνουμε το δεξί μας χέρι προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος. Τώρα, το αριστερό μας χέρι δείχνει τη Δύση, το πρόσωπό μας βλέπει το Βορρά και πίσω και στην πλάτη μας έχουμε το Νότο.Κάθε χάρτης είναι προσανατολισμένος δηλ. δείχνει πάντα τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.Το πάνω μέρος το Βορρά,κάτω το Νότο, δεξιά την Ανατολή και αριστερά τη Δύση.

 
Ένας άλλος τρόπος για να προσανατολιστούμε είναι το ιερό των χριστιανικών ναών που είναι πάντα στραμμένο πάντα προς την Ανατολή ή με τη βοήθεια του πολικού αστέρα που δείχνει πάντα το βορρά

Αν είστε στη Λίνδο προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθείτε για να φτάσετε στη Ρόδο; 

Βρες σε ποια διεύθυνση βρίσκονται οι πόλεις του παρακάτω χάρτη σε σχέση με την ΚΟΡΙΝΘΟ (π.χ. ΔΥΤΙΚΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ κλπ.)


Βρες στο χάρτη σου πού είναι το βορειότερο μέρος της Ελλάδας (Ορμένιο),το νοτιότερο(Γαύδος),το Ανατολικότερο(Μεγίστη) και το Δυτικότερο(Οθωνοί)

Δες τα τώρα κι εδώ (γράφοντας στην αναζήτηση χαρτών τα παραπάνω μέρη)

Αφού διαβάσεις τη Βοήθεια προσπάθησε να βρεις την θέση των προεπιλεγμένων πόλεων σε σχέση με την Αθήνα


Διαδραστική εφαρμογή


Δες την παρακάτω παρουσίαση και διαπίστωσε γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τους Δελφούς "ομφαλό της Γης"(έχει σχέση με τη θέση αρχαίων ναών ως προς τους Δελφούς)