Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο παραδοσιακός ανεμόμυλος έχει πλέον στις μέρες μας σχεδόν αντικατασταθεί από την ανεμογεννήτρια.Οι διαφορές βέβαια των δυο "κτισμάτων" είναι εμφανείς:


Και βέβαια πλέον οι σύγχρονοι ανεμόμυλοι δεν αλέθουν σιτάρι αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για παραγωγή ενέργειας
Αυτή η ενέργεια, η αιολική (ο Αίολος ήταν ο “διαχειριστής” των ανέμων, κατά τους αρχαίους Έλληνες), αξιοποιείται στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο, σε περιοχές όπου συχνά φυσούν ισχυροί άνεμοι.

 
Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες μετατρέπεται η κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. 
Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε μια ανεμογεννήτρια είναι τα πτερύγιά της, που περιστρέφονται όταν φυσάει. Η κίνηση αυτή των πτερυγίων μεταδίδεται σε έναν άξονα περιστροφής, ο οποίος χάρη σε ένα σύστημα προσανατολισμού, βρίσκεται πάντα παράλληλα προς την κατεύθυνση του ανέμου.

  
Η κινητική ενέργεια του άξονα περιστροφής μετατρέπεται από μια γεννήτρια σε ηλεκτρική ενέργεια. ‘Όλο αυτό το σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ψηλό πύργο.
Η σπουδαιότερη εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,η οποία μπορεί στη συνέχεια, να διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.





Πολλές ανεμογεννήτριες μαζί, συστοιχίες ανεμογεννητριών όπως τις λέμε, σχηματίζουν τα λεγόμενα αιολικά πάρκα, που επιτρέπουν τη μαζική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και τη διοχέτευσή του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα.



Άκου το παρακάτω ρεπορτάζ. Τι το πρωτοποριακό φέρνει ο παραδοσιακός ανεμόμυλος;


Φτιάξε αν θες έναν ανεμόμυλο σε όποιο μέγεθος θέλεις