Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ"(2)

Κινητική ενέργεια είναι η ενέργεια της κίνησης. Ένας άνθρωπος που περπατά, ένα αυτοκίνητο, ένα ιστιοφόρο που πλέει, ο άνεμος που φυσά έχουν κινητική ενέργεια.


Όσο ταχύτερα κινείται ένα σώμα, τόσο μεγαλύτερη κινητική ενέργεια έχει. Με δεδομένη ταχύτητα, η κινητική ενέργεια είναι ανάλογη της μάζας του σώματος. Αν π.χ. ίσοι όγκοι αέρα και νερού κινούνται με την ίδια ταχύτητα, το νερό θα έχει πολύ μεγαλύτερη κινητική ενέργεια, λόγω της μεγαλύτερης μάζας του. Έτσι εξηγείται γιατί τα κύματα των ωκεανών προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή από τον άνεμο, ακόμη και στην περίπτωση που ο αέρας έχει μεγαλύτερη ταχύτητα.



Δυναμική ονομάζεται η ενέργεια που περικλείει ένα σώμα ή εξαιτίας της θέσης του ( ύψος που βρίσκεται), ή εξαιτίας της παραμόρφωσης που υφίσταται.


Η κινητική και η δυναμική ενέργεια αποτελούν τις δύο βασικές μορφές ενέργειας με το κοινό όνομα μηχανική ενέργεια
Είναι συχνό δε το φαινόμενο η μία να μετατρέπεται στην άλλη. Στην παρακάτω εικόνα το μπαλάκι είχε τη μέγιστη δυναμική ενέργεια στην κορυφή, αφού βρισκόταν ψηλά, καθώς όμως κατέβαινε και η ταχύτητα του αυξάνονταν η δυναμική ενέργεια ελαττώνονταν και η κινητική αυξάνονταν.

Φωτεινή ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που έχει το φως. Κλασική περίπτωση ενέργειας ακτινοβολίας είναι η ηλιακή ενέργεια

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Προσανατολισμός:προσδιορισμός θέσης, πορείας ή κατεύθυνσης κάποιου με βάση τα σημεία του ορίζοντα. Στον προσανατολισμό του χάρτη συνήθως ορίζεται ο Βορράς!
Εάν ξέρουμε το Βορρά τα υπόλοιπα είναι εύκολα να τα βρούμε!: Εάν ο Βορράς είναι πάνω, ο Νότος θα ναι κάτω, η Ανατολή δεξιά και η Δύση αριστερά!
Πυξίδα: όργανο προσανατολισμού βασισμένο στην ιδιότητα που έχει η μαγνητική βελόνα να δείχνει πάντα το Βορρά, ανεξάρτητα από τη θέση που εμείς βρισκόμαστε. 



Σχετική θέση: η θέση ενός τόπου, ανθρώπου ή αντικειμένου σε σχέση πάντα με τη θέση ενός άλλου τόπου, ανθρώπου ή αντικειμένου π.χ. λέμε ότι η Καστοριά είναι βόρεια των Γρεβενών, βρίσκεται όμως νότια σε σχέση με τη Φλώρινα

Τι κάνουμε για να βρούμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: τεντώνουμε το δεξί μας χέρι προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος. Τώρα, το αριστερό μας χέρι δείχνει τη Δύση, το πρόσωπό μας βλέπει το Βορρά και πίσω και στην πλάτη μας έχουμε το Νότο.Κάθε χάρτης είναι προσανατολισμένος δηλ. δείχνει πάντα τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.Το πάνω μέρος το Βορρά,κάτω το Νότο, δεξιά την Ανατολή και αριστερά τη Δύση.

 
Ένας άλλος τρόπος για να προσανατολιστούμε είναι το ιερό των χριστιανικών ναών που είναι πάντα στραμμένο πάντα προς την Ανατολή ή με τη βοήθεια του πολικού αστέρα που δείχνει πάντα το βορρά

Αν είστε στη Λίνδο προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθείτε για να φτάσετε στη Ρόδο; 

Βρες σε ποια διεύθυνση βρίσκονται οι πόλεις του παρακάτω χάρτη σε σχέση με την ΚΟΡΙΝΘΟ (π.χ. ΔΥΤΙΚΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ κλπ.)


Βρες στο χάρτη σου πού είναι το βορειότερο μέρος της Ελλάδας (Ορμένιο),το νοτιότερο(Γαύδος),το Ανατολικότερο(Μεγίστη) και το Δυτικότερο(Οθωνοί)

Δες τα τώρα κι εδώ (γράφοντας στην αναζήτηση χαρτών τα παραπάνω μέρη)

Αφού διαβάσεις τη Βοήθεια προσπάθησε να βρεις την θέση των προεπιλεγμένων πόλεων σε σχέση με την Αθήνα


Διαδραστική εφαρμογή


Δες την παρακάτω παρουσίαση και διαπίστωσε γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τους Δελφούς "ομφαλό της Γης"(έχει σχέση με τη θέση αρχαίων ναών ως προς τους Δελφούς)

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ!!!

Πρωτοπόρος πόλη σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου από τον τοπικό πληθυσμό, είναι η πόλη της Καρδίτσας αφού σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 30% των ημερήσιων μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης πραγματοποιούνται με ποδήλατο.


Επίσης διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με πόρους μεταξύ άλλων και του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Η μαζική χρήση ποδηλάτου στην Καρδίτσα (που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης), δεν είναι χωρίς προβλήματα, αφού προκύπτει όπως είναι φυσικό, συχνά σύγκρουση χρήσεων στους δρόμους της πόλης ανάμεσα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα αυτοκίνητα. 
Με δεδομένο ότι η Καρδίτσα δεν διαφέρει από άποψη δόμησης και κυκλοφοριακού φόρτου από κάθε άλλη σύγχρονη ελληνική πόλη η κατασκευή ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της ήταν μια λύση τολμηρή η οποία διαφοροποίησε τελικά τόσο το προφίλ της πόλης όσο και τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτή.

8 πλεονεκτήματα του ποδηλάτου συγκριτικά με άλλα μέσα μεταφοράς:

1. Η αγορά και συντήρηση ενός ποδηλάτου κοστίζει ελάχιστα
2. Κινείται με την ενέργεια που παίρνει ο άνθρωπος από την τροφή του. Δεν καταναλώνει λοιπόν καύσιμα και επιπλέον δεν έχει έξοδα λειτουργίας όπως παρκάρισμα, φόρους κλπ.
3. Είναι το πιο ευέλικτο μέσο μεταφοράς (δεν σταματά στο μποτιλιάρισμα)
4. Παρκάρει παντού (10 ποδήλατα πιάνουν χώρο ίσο με ένα αυτοκίνητο)
5. Μεταφέρεται εύκολα πάνω από σκάλες, πεζοδρόμια και πεζόδρομους
6. Το ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα, οπότε αθλείσαι ταυτόχρονα
7. Το ποδήλατο είναι ένα φιλικό για το περιβάλλον μέσο μετακίνησης
8. Το ποδήλατο προσφέρεται και για ψυχαγωγία


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ

Όλες οι λέξεις οι οποίες σχετίζονται μεταξύ τους επειδή προέρχονται από την ίδια απλή λέξη, αποτελούν μια οικογένεια. Οι λέξεις αυτές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια ονομάζονται συγγενικές. π. χ. ξένος - ξενοδοχείο, ξενόφερτος, ξενόγλωσσος, φιλοξενία, φιλόξενος, ξενώνας κλπ 
Όλες οι παραπάνω λέξεις ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είναι συγγενικές(ξένος)
Μπες στο Ηλεκτρονικό Λεξικό γράψε στο λήμμα, περιβαλ% πάτησε αναζήτηση και βρες τις λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (με κλικ πάνω στη λέξη βλέπεις και την ερμηνεία της)
Στη συνέχεια γράψε περιβάλλον, πάτησε αναζήτηση και δες τι φράσεις χρησιμοποιούμε με την παραπάνω λέξη

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ"(1)


Η ενέργεια είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγγίξουμε, να δούμε, να μυρίσουμε ή να ακούσουμε. Ακόμα κι εμείς θα χανόμαστε χωρίς αυτή. 


Η ενέργεια είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής μας. Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς ενέργεια. Οι οργανισμοί μας χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν και οι μηχανές μας χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν. Είναι γενικά απαραίτητη και συνοδεύει όλες τις μεταβολές στη φύση.
Το πιο παράξενο πράγμα για την ενέργεια είναι ότι δεν μπορούμε να την ξεφορτωθούμε. Μπορούμε μόνο να την αλλάξουμε από μια μορφή ενέργειας σε άλλη.
Παραδείγματος χάριν, μια λάμπα φωτισμού μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε φωτεινή και θερμική ενέργεια.
Ένα αυτοκίνητο αλλάζει τη χημική ενέργεια σε κινητική.
Χρησιμοποιούμε την ενέργεια κάθε ημέρα για να κρατήσουμε ζεστά, και φωτισμένα τα δωμάτιά μας τη νύχτα, να μαγειρέψουμε τα τρόφιμα αλλά και να ταξιδέψουμε. Η ενέργεια κάνει το σώμα μας να μεγαλώσει και επιτρέπει στο μυαλό μας να σκεφτεί.
Ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε ονομάζουμε την ενέργεια χημική,ηλεκτρική, πυρηνική,θερμική ή θερμότητα,κινητική,δυναμική,φωτεινή.

 
Τα διάφορα αυτά "πρόσωπα" της ενέργειας ονομάζονται μορφές ενέργειας
Χημική είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη μέσα στα τρόφιμα, στα ξύλα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και αλλού. 

Η χημική ενέργεια απελευθερώνεται με την καύση που είναι μια χημική αντίδραση
Πού βρίσκουν την ενέργειά τους οι αθλητές;
Ηλεκτρική είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα

Πυρηνική είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στον πυρήνα των ατόμων και απελευθερώνεται όταν αυτός μεταβληθεί. Η μεταβολή αυτή του πυρήνα, η διάσπασή του καλύτερα, σε άλλο με λιγότερα πρωτόνια λέγεται σχάση.

 
Η πυρηνική ενέργεια εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αφού η ραδιενεργή ακτινοβολία έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στο περιβάλλον

Θερμότητα ονομάζεται η ενέργεια που πάει σε ένα σώμα από ένα άλλο λόγω της διαφορετικής του θερμοκρασίας. Η μετάβαση αυτή γίνεται πάντα από το θερμότερο προς το ψυχρότερο

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ: ΚΛΙΜΑΚΑ

Κλίμακα, είναι ένας αριθμός που δηλώνει πόσες φορές μικρότερη είναι μια απόσταση πάνω στο χάρτη από την πραγματική της απόσταση στο έδαφος

Για να υπολογίσουμε την απόσταση δυο πόλεων:(βλέπε στην πιο κάτω εικόνα)

1. Βρίσκουμε ποια είναι η κλίμακα του χάρτη που χρησιμοποιούμε (π.χ. στην εικόνα 1:200.000)

2. Χρησιμοποιούμε ένα χάρακα για να μετρήσουμε την απόσταση μεταξύ δύο τόπων (στην εικόνα η απόσταση Τίρναβου - Λάρισας είναι 9 εκ.)


3. Πολλαπλασιάζουμε αυτή την απόσταση με τον παρονομαστή του κλάσματος της κλίμακας(δηλ. εδώ με το 200.000).

4. Μετατρέπουμε τις μονάδες μέτρησης σε πιο βολικές μονάδες(π.χ. εκατοστά σε μέτρα, σε χιλιόμετρα κλπ)

Άρα η πραγματική απόσταση Λάρισας - Τίρναβου είναι: 
200.000 Χ 9=1.800.000 εκ. (κόβουμε ένα μηδενικό για να βρούμε τα δέκατα, άλλο ένα για να βρούμε τα μέτρα και 3 μηδενικά για τα χιλιόμετρα Άρα η απόσταση των δυο πόλεων είναι 18 χλμ.)

Βρες την πραγματική απόσταση Τίρναβου-Αμπελώνα από τον παραπάνω χάρτη (εικόνας)
  • Όταν ο παρονομαστής στο κλάσμα της κλίμακας μικραίνει , ο χάρτης μας δείχνει πολλές λεπτομέρειες , η κλίμακα είναι μεγάλη.
  • Όταν ο παρονομαστής στο κλάσμα της κλίμακας μεγαλώνει,ο χάρτης μας δείχνει λιγότερες λεπτομέρειες, η κλίμακα είναι μικρή
  • Άρα η κλίμακα είναι ανάποδη!
Πρόσεξε:

  1. Η κλίμακα μπορεί να έχει τη μορφή 1:1.000 ή 1/1000 (διαβάζεται "ένα προς χίλια εκατοστά" και σημαίνει ότι ένα εκατοστό στο χάρτη είναι 1.000 εκατοστά στην πραγματικότητα)
  2. Οι αποστάσεις των πόλεων που βρίσκεις, αφορούν σε ευθεία γραμμή και δεν είναι ακριβώς αυτές στην πραγματικότητα, αφού υπάρχουν και στροφές κλπ. 
  3. Οι αποστάσεις που βλέπεις σε οδικούς χάρτες έχουν μετρηθεί με βάση το οδικό δίκτυο και όχι σε ευθεία γραμμή

    Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ,ΟΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΩΝ,ΕΝΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ

    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗ...ΛΑΣΠΗ
    (Να περιγράψεις τα φυτά, τα έντομα, τα αμφίβια και τα πουλιά που συναντούμε και να αναφέρεις ό,τι ξέρεις γι αυτά)

    Το Δέλτα του Έβρου

    Σταχτοτσικνιάς

    Λίμνη Βιστονίδα

    Νούφαρα

    Δεντροβάτραχος

    Βάτραχος

    Λιβελούλα

    Καλαμοκανάς

    Αργυροπελεκάνοι

    Κερκίνη

    Κερκίνη - Βαρκάδα

    ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

    Η πυκνότητα ενός σώματος εκφράζει την ποσότητα μάζας του σώματος στη μονάδα του όγκου.
    Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα στον ίδιο όγκο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του σώματος.
    Η πυκνότητα χαρακτηρίζει το πόσο πυκνή είναι η ύλη ενός σώματος ή ενός υλικού.

     

    Μονάδα μέτρησης της πυκνότητας είναι το κιλό ανά κυβικό μέτρο(kgr/m3). Αρκετά συχνά όμως σαν μονάδα χρησιμοποιείται και το γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό,( gr/cm3ή gr/ml)

    Για να βρούμε την πυκνότητα διαιρούμε τη μάζα με τον όγκο: πυκνότητα=μάζα/όγκος
    Δες παρακάτω όλα τα κυβάκια. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα είναι ο χρυσός
    Άρα όταν βουλιάζει ένα πλοίο το σωστό θα ήταν να λέγαμε "βυθίστηκε σα χρυσός" και όχι "σα μολύβι (μόλυβδος)".



    Να θυμάσαι: Από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα μόρια ενός υλικού σώματος εξαρτάται αν αυτό είναι σε υγρή, αέρια ή στερεή κατάσταση. 
    Μεγάλη πυκνότητα έχουν τα σώματα που τα μόρια τους βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις ή έχουν πολύ μεγάλη μάζα. 'Ετσι, όπως βλέπεις παρακάτω τα στερεά σώματα έχουν πιο μεγάλες πυκνότητες από τα υγρά και αυτά από τα αέρια, ακριβώς λόγω των αποστάσεων των μορίων τους

    Δες το ίδιο και διαδραστικά

    Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ

    Βιότοποι: σημαντικοί πυρήνες βιοποικιλότητας
    Αυτούς τους βιότοπους συχνά τους ονομάζουμε πυρήνες βιοποικιλότητας, καθώς φιλοξενούν σπάνιο βιολογικό πλούτο και έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία.


    Σε κάποιες, λοιπόν, από αυτές τις οικολογικά σημαντικές περιοχές της χώρας μας, το WWF Ελλάς έχει εγκαταστήσει τοπικές επιστημονικές ομάδες, που μελετούν τη χλωρίδα και την πανίδα, εντοπίζουν τα προβλήματα, συνεργάζονται με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές, προτείνουν λύσεις και αγωνίζονται για μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική προστασία. 


    Βασικοί σύμμαχοι, και συχνά κύριοι υποστηρικτές, της δουλειάς αυτής είναι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, που αντιλαμβάνονται πλέον, ότι η ανάπτυξη του τόπου τους περνάει μέσα από την προστασία του τοπίου και της οικολογικής του ακεραιότητας.

    Αγριόγιδο: το σύμβολο των βουνών της Ελλάδας 


    Το αγριόγιδο δεν είναι απλώς ένα προστατευόμενο από τη νομοθεσία είδος. Ο ρόλος του στα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα είναι ανεκτίμητος. Είναι το μόνο άγριο μεγάλο φυτοφάγο θηλαστικό που ζει στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών της πατρίδας μας. Η παρουσία του σε μεγάλους αριθμούς επιβάλλεται για να μπορεί να στηρίξει τροφικά όλα τα είδη που βρίσκονται σε ανώτερες βαθμίδες της τροφικής αλυσίδας (λύκος, χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός). Η εξαφάνισή του ή ο περιορισμός του σε μετρημένα στα δάχτυλα άτομα, προκαλεί μεγάλες ανισορροπίες στα ορεινά οικοσυστήματα.

    Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το είδος είναι το παράνομο κυνήγι. Ακόμα και μέσα στις προστατευόμενες περιοχές!!
    Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει καμία Υπηρεσία του Ελληνικού κράτους που να μπορεί να σταματήσει αυτήν την παρανομία. Για παράδειγμα, στον βιότοπο του αγριόγιδου στην οροσειρά της Τύμφης δεν γίνεται καμία πεζοπόρος περιπολία από τους ελάχιστους κρατικούς θηροφύλακες. Επιπλέον δεν υπάρχει ούτε ένας σωστά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος μόνιμος φύλακας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Οι σημερινοί φύλακες είναι εποχικοί, χωρίς σχετική εκπαίδευση, συνήθως δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τριήμερα, οπότε και σημειώνονται σχεδόν όλα τα κρούσματα λαθροθήρας.
    Επιπλέον και αυτοί οι λίγοι φύλακες δεν έχουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό που διαθέτει και ο τελευταίος λαθροκυνηγός (αυτοκίνητο 4Χ4, ασύρματο, κινητό τηλέφωνο, οπλισμό, στολή) για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
    Διάβασε το παρακάτω αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Τύμφη ( 7/11/2002 Δελτίο Τύπου του "WWF Ελλάς"):
    Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου η επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς (Πρόγραμμα Βόρεια Πίνδος) αποτελούμενη από δύο ερευνητές και δύο εθελοντές, πραγματοποιούσε ερευνητική αποστολή στην οροσειρά της Τύμφης, στις ανατολικές παρυφές του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και πιο συγκεκριμένα στις μεγάλες κορυφές Τσούκα Ρόσσα, Μεγάλα Λιθάρια και Καρτερός, που αγγίζουν τα 2.400 μέτρα. 
    Σκοπός της αποστολής ήταν η μελέτη και καταγραφή του πληθυσμού του αγριόγιδου στην περιοχή.
    Στις 17:00, η τετραμελής ομάδα είχε ερευνήσει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής και πλησίαζε στο σημείο όπου σκόπευε να διανυκτερεύσει. Στην απόκρημνη κορυφή Μεγάλα Λιθάρια διέκοψε την πορεία για μια τελευταία λεπτομερή παρατήρηση με σκοπό τον εντοπισμό μεμονωμένων ζώων ή μικρών κοπαδιών αγριόγιδου. Αντί όμως για κοπάδια αγριόγιδου η ερευνητική ομάδα εντόπισε δύο κυνηγούς και τρία κυνηγόσκυλα που βρίσκονταν στην άκρη του αχανούς και φαινομενικά έρημου από ανθρώπινη παρουσία οροπεδίου, εκεί ακριβώς όπου αρχίζουν οι μεγάλοι γκρεμοί που βρίσκονται μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Σχεδόν αμέσως, με τη βοήθεια του ανάλογου εξοπλισμού (κιάλια και τηλεσκόπια μεγάλης ευκρίνειας), διαπιστώθηκε πως οι δύο λαθροκυνηγοί τη στιγμή εκείνη έγδερναν ένα αγριόγιδο που είχαν σκοτώσει πριν λίγη ώρα. Στη συνέχεια, αφού τεμάχισαν το ζώο, έβαλαν τα κομμάτια κρέατος σε σάκους, πέταξαν το δέρμα του για να μην υπάρχει πάνω τους κάποιο εμφανές αποδεικτικό στοιχείο, και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα πήραν το δρόμο της επιστροφής.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του WWF Ελλάς, στην παράνομη αγορά το κρέας αγριόγιδου κοστίζει μέχρι και 50 Ευρώ το κιλό!!
    Χάρη στη ψυχραιμία των μελών της ερευνητικής αποστολής το γεγονός βιντεοσκοπήθηκε. Αμέσως τα μέλη της αποστολής απομακρύνθηκαν με σκοπό την αναζήτηση σημείου όπου με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για το παράνομο γεγονός.
    Έπειτα από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να ενημερώσουν κάποια σωματεία που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή (Σύλλογος Προστασίας της Ηπειρωτικής Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική), καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν λόγω του τριημέρου. Επίσης, επικοινώνησαν και με τη θηροφυλακή της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, οι θηροφύλακες της οποίας έσπευσαν στην περιοχή. Δυστυχώς όμως, παρά την προσπάθεια των παραπάνω και ιδιαίτερα της θηροφυλακής, το σκοτάδι κάλυψε πλήρως τα ίχνη των παράνομων δραστών και για μια ακόμα φορά δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή τους.

    Διαβάζοντας λοιπόν το παραπάνω Δελτίο Τύπου και βλέποντας την παρακάτω εικόνα τι νομίζεις ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα αγριόγιδα της Πίνδου και όχι μόνο;

    ΛΑΘΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥ

    Δες  για το αρχαίο ελληνικό επίρρημα "λάθρα" και τα σύνθετά του. Στη συνέχεια γράψε στην αναζήτηση τη λέξη λαθραναγνώστης και έπειτα λαθρεπιβάτης και δες τη σημασία τους. 



    Αν θες γράψε και ψάξε και άλλες σύνθετες λέξεις 
    Βρες και άλλες σύνθετες λέξεις με το τηλε- με τη βοήθεια του λεξικού και μάθε την ετυμολογία και τη σημασία τους όπως τηλεσκόπιο, τηλεγράφημα κλπ.

    ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Ολα είναι θέμα στρατηγικής!!

    Δηλαδή ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένα βήματα:
    • Διαβάζουμε πολλές φορές τι λέει το πρόβλημα και με τη φαντασία μας προσπαθούμε να "μπούμε" σε αυτό.(π.χ. αν λέει για έμπορο γινόμαστε κι εμείς έμποροι κλπ)
    • Προσέχουμε πάρα πολύ τους αριθμούς του προβλήματος και τι αντιπροσωπεύει ο καθένας
    • Βρίσκουμε αν έχει κάποια λέξη "κλειδί" στο πρόβλημα που να με βοηθήσει τι πράξη να κάνω
    • Χωρίζω γνωστά από τα άγνωστα.
    • Προχωρώ έπειτα βήμα βήμα(πορεία με πράξεις) χωρίζοντας το πρόβλημα σε μικρότερα προβληματάκια έως ότου φτάσω στη λύση του
    • Εκτιμούμε το αποτέλεσμα και το βρίσκουμε με ακρίβεια 
    • Επαληθεύουμε τη λύση και με άλλη επίλυση (αν υπάρχει)
    • Απαντούμε στα ερωτήματα
    • Υπάρχουν και πολλά προβλήματα που απλά πρέπει να τα παρατηρήσεις καλά, να βρεις τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις και με λογική να φτάσεις στη λύση.
    Παρατήρησε προσεκτικά και σχεδίασε το τελευταίο σχήμα:


    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ

    Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, χτισμένη κοντά στον Τίβερη ποταμό, στολισμένη με ναούς και ωραία κτίρια που κάποια είδαμε και στα προηγούμενα μαθήματα ( Πάνθεον, Κολοσσαίο) και αριθμούσε ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, αριθμός πολύ μεγάλος για την εποχή εκείνη. Παρακάτω στο σχεδιάγραμμα βλέπεις πώς ήταν κατανεμημένος ο πληθυσμός της αρχαίας Ρώμης. Ας το σχολιάσουμε...

    Δες παρακάτω, εικόνες από ένα πλούσιο σπίτι τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική άποψή του και δες μια εικονική αναπαράσταση ενός σπιτιού τέτοιου στην αρχαία Ρώμη




    ...και το εσωτερικό του σπιτιού


    Σε αντίθεση με τους εύπορους που έμεναν σε μονοκατοικίες οι φτωχοί ζούσαν σε πολυκατοικίες που ήταν βέβαια σε κακή, τις περισσότερες φορές, κατάσταση



    Οι μεγαλοϊδιοκτήτες κτημάτων είχαν στην δούλεψή τους και δούλους, οι οποίοι ήταν οι περισσότεροι αιχμάλωτοι πολέμου
     

     Οι πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν επίσης δούλους μορφωμένους, κυρίως Έλληνες που τους χρησιμοποιούσαν και σε καλύτερες θέσεις, όπως λογιστές, δασκάλους, γιατρούς κλπ
    Δες την παρακάτω εικόνα. Σχολίασε την. Τι σου κάνει περισσότερο εντύπωση; 
     

    'Ολοι όμως, πλούσιοι και φτωχοί πήγαιναν συχνά στη Ρώμη και έπαιρναν μέρος  στις μεγάλες γιορτές που γίνονταν εκεί. Άλλωστε οι αυτοκράτορες για να κρατούν ικανοποιημένους τους φτωχούς κατοίκους των πόλεων τούς προσέφεραν δωρεάν γεύματα και διασκέδαση, "άρτο και θεάματα" δηλαδή, φράση που έμεινε ως τις μέρες μας. 
      
    Την εποχή αυτή λοιπόν τα κυριότερα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων ήταν οι μονομαχίες, οι θηριομαχίες και οι αρματοδρομίες.
    Τις περισσότερες φορές αυτά γίνονταν στο Κολοσσαίο, το οποίο μπορούσε να χωρέσει μέχρι και 45.000 θεατές


     ΠΑΙΧΝΙΔΙ
     Γίνε για λίγο μονομάχος, διάλεξε το σωστό οπλισμό σου και προσπάθησε να νικήσεις τους αντιπάλους σου

    Όλα αυτά συνέθεταν την Ρώμη του 1ου αιώνα μ. Χ. και έπειτα

    Ξέρεις σε ποια περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας οι κυβερνώντες προσέφεραν "άρτο και θεάματα" στους Έλληνες έτσι ώστε αυτοί να μην διαμαρτύρονται για την απόλυτη κυβέρνησή τους;

    Η ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑΖΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ