Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από τις ομάδες που είδαμε(σχολείο, οικογένεια, σύλλογοι κλπ) ανήκουμε ταυτόχρονα και σε μια μεγαλύτερη ομάδα, την κοινότητα που μπορεί να είναι οικισμοί,


χωριά,

πόλεις)

Κάποιες δραστηριότητες του δήμου που βοηθάνε την καθημερινή μας ζωή :
  • Τα σκουπίδια που τοποθετούμε κάθε μέρα στους κάδους απορριμμάτων μαζεύονται και μεταφέρονται για επεξεργασία, γιατί αν παραμείνουν εκεί γίνονται εστία μόλυνσης.









  • Το σχολείο συχνά επισκευάζεται και βάφεται.










  • Στις παιδικές χαρές ειδικοί τεχνικοί αντικαθιστούν τα καταστραμμένα παιχνίδια, γιατί μπορεί να χτυπήσει κάποιο παιδί.









  • Στα πεζοδρόμια τεχνικοί αντικαθιστούν τις πλάκες, όταν είναι σπασμένες.








  • Οι λακκούβες που υπάρχουν στους δρόμους επισκευάζονται άμεσα, γιατί αν παραμείνουν μπορεί να προκληθεί κάποιο ατύχημα.










  • Το βράδυ παρατηρούμε ότι στο δρόμο υπάρχει αρκετός φωτισμός, ώστε να κυκλοφορούν πεζοί και οχήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια.










  • Κάποιοι ηλικιωμένοι που είναι άρρωστοι και μένουν μόνοι τους βοηθιούνται από κοινωνικούς λειτουργούς.









Αν όλα τα παραπάνω δεν τα φροντίζει ο δήμος με τις διάφορες υπηρεσίες του, τότε η καθημερινή μας ζωή θα γεμίσει με μικρές ή μεγάλες δυσκολίες.

Τεχνική υπηρεσία
Φροντίζει για την εκτέλεση και επίβλεψη των τεχνικών έργων και έργων συντήρησης που γίνονται από το δήμο (δημοτικά κτίρια, σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφικοί σταθμοί, δρόμοι, φώτα, παιδικές χαρές, κ.λ.π).

Υπηρεσία καθαριότητας
Φροντίζει για την αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό των δρόμων κλπ. Τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται μεταφέρονται σε χώρους διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές, τα απορρίμματα καταλήγουν σε χωματερές.

Υπηρεσία πρασίνου και περιβάλλοντος
Ενδιαφέρεται για τη δενδροφύτευση σε κοινόχρηστους χώρους, φροντίζει τα πάρκα, τα δένδρα που βρίσκονται στις παιδικές χαρές, δεντροστοιχίες δρόμων και επεμβαίνει μαζί με άλλες υπηρεσίες για να βοηθήσει σε έκτακτες ανάγκες (πλημμύρες, πυρκαγιές, ισχυρές χιονοπτώσεις κ.λ.π).

Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών
Διευκολύνουν τους πολίτες στη διεκπεραίωση υποθέσεών τους με τις δημόσιες υπηρεσίες π.χ. έκδοση και παραλαβή πιστοποιητικών, εγγράφων κ.λ.π.

Υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και μέριμνας

Μερικοί μεγάλοι δήμοι της χώρας έχουν:

Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας που ασχολείται με την προώθηση της πρόληψης της ψυχικής υγείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους, τη ψυχο-κοινωνική στήριξη της οικογένειας, την ευαισθητοποίηση και η στήριξη ομάδων επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά και εφήβους, με την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας κ.ά.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών όπου τα παιδιά των δημοτών απασχολούνται τον ελεύθερο χρόνο τους με ποικίλες δραστηριότητες.
Κοινωνικής Μέριμνας Ηλικιωμένων παρέχει υπηρεσίες σε ηλικιωμένα, μοναχικά, άπορα άτομα, αλλά και σε κάθε φύσεως και ηλικίας άτομα που έχουν ανάγκη από κάποιου είδους βοήθεια μια δεδομένη χρονική περίοδο.
Επίσης στο δήμο προβλέπεται να υπάρχουν υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία:

Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)
Δημοτικών βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών
Δημοτικών Πνευματικών Κέντρων
Δημοτικών Ωδείων
Δημοτικών Μουσείων
Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Δημοτικού Πάρκου
Παιδικής χαράς
Δημοτικής συγκοινωνίας
Δημοτικής αστυνομίας
Δημοτικών Ιατρείων
Δημοτικών γυμναστηρίων, γηπέδων ποδοσφαίρου, τένις, κολυμβητήριο, κ.λ.π. Δημοτικών κατασκηνώσεων


Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα και απάντησε: Πώς στην κοινότητα ο ένας εξυπηρετεί τον άλλο;