Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ...ΜΕΝΟΥ

Γαλοπούλα με δενδρολίβανο και ντραμπουί
Υλικά
1 γαλοπούλα (και τα εντόσθια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Σέλινο (ρίζες και φύλλα) ψιλοκομμένο
1 μήλο κομμένο σε ροδέλες και βρασμένο
120 γρ. ψίχα ψωμιού
3 κουταλιές βούτυρο
25 γρ. κουάκερ
3 κουταλάκια δεντρολίβανο
2 κουταλάκια ντραμπουί
1 αυγό
Λίγο λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ετοιμασία

Πλένουμε και καθαρίζουμε την γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω.
Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το μπέικον με λίγο λάδι να σοταρισθεί , ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλινο και μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε το μήλο και 1 κουταλιά βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τα εντόσθια, το ψωμί, το κουάκερ, το αυγό, το δενδρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφού πάρουν μια δυο βράσεις σβήνουμε με ντραμπουί.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα, την ράβουμε και την ψήνουμε σε μέτρο φούρνο μέχρι να γίνει.
Χοιρινό με δαμάσκηνα

Υλικά
2,5 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
3 κιλά μικρές πατάτες στρογγυλές
3 πορτοκάλια
1/2 κιλό δαμάσκηνα
1/4 του ποτηριού κονιάκ
1 σκόρδο
3 κουταλιές καυτερή μουστάρδα
3 μανταρίνια
Αλάτι
Πιπέρι

Προετοιμασία
Πλένουμε το κρέας, το χαράζουμε σε διάφορα σημεία, βάζουμε μέσα σκόρδο και φλούδες μανταρινιού ψιλοκομμένα, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με την μισή μουστάρδα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη την νύχτα.

Ετοιμασία

Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα βάζομε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε στο ταψί, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια), περιχύνουμε το φαγητό μας με τον χυμό των πορτοκαλιών και των μανταρινιών, ρίχνουμε το κονιάκ και την υπόλοιπη μουστάρδα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό μας σε χαμηλό φούρνο για 6 ώρες περίπου,
Οταν το κρέας είναι έτοιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες
Λάχανο με καρύδια
Υλικά

3 κούπες ψιλοκομμένο λάχανο
3 ξυνόμηλα τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 στραγγιστό γιαούρτι
1 κούπα μαγιονέζα
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
Ξύδι
Αλάτι

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε το λάχανο, τα ξυνόμηλα και τα καρύδια και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το γιαούρτι, την μαγιονέζα και το ξύδι και περιχύνουμε την σαλάτα μας.
Τσιζκέικ με πορτοκάλι

Υλικά
Για την βάση:
100 γρ. μπισκότα σοκολάτας ψιλοκομμένα
70 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλιά ζάχαρη
Το ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
Για την κρέμα: 1/2 κούπα κρέμα γάλατος
150 γρ. άσπρη σοκολάτα
500 γρ. κόττατζ τσηζ
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά
1 βανίλια
Για επικάλυψη:
50 γρ. βούτυρο
1 1/2 κούπα άχνη
4 κουταλάκια χυμό πορτοκάλι
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Ετοιμασία
Βάση:
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα μπισκότα, την ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για τάρτες με αφαιρούμενη βάση, στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα (για φούρνο), βουτυρώνουμε, ρίχνουμε το μίγμα, το πιέζουμε να στρώσει στον πάτο και τα πλαϊνά και την βάζουμε στο ψυγείο.
Κρέμα:
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε καλά με την κρέμα γάλακτος.
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί με την ζάχαρη, προσθέτουμε σιγά-σιγά την σοκολάτα (συνεχίζοντας το χτύπημα), τα αυγά ένα ένα, την βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε την κρέμα στην φόρμα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Επικάλυψη:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο, προσθέτουμε την ζάχαρη σιγά-σιγά, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Οταν κρυώσει το γλυκό μας το καλύπτουμε με την κρέμα πορτοκαλιού και το βάζουμε στο ψυγείο.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!