Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ-ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους, διαμέσου μιας επιχείρησης την οποία διοικούν και κατέχουν από κοινού.
Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ιστορικά τον κύριο κορμό κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Λειτουργούν κυρίως ως επιχειρήσεις, με την έννοια ότι παράγουν και διαθέτουν στην αγορά προϊόντα ή υπηρεσίες. Μερικοί από αυτούς είναι μόνο Προμηθευτικοί.



Δες πώς εμφιαλώνεται το κρασί στον οινοποιητικό συνεταιρισμό Νεμέας.
Πού βρίσκεται η Νεμέα; Βρες την στο χάρτη. Από τι άλλο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια;





ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Πού βρίσκεται η Λέσβος; Βρες την στο χάρτη. Για ποιο ιδιαίτερο προϊόν φημίζεται;



Α Γ Ρ Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

Αγροτουρισμός είναι διάφορες τουριστικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, οικογενειακής ή συνεταιριστικής, μορφής που αναπτύσσονται σε αγροτικό χώρο από ανθρώπους που απασχολούνται στη γεωργία. Βασικό σκοπό έχει να δώσει εναλλακτικές λύσεις στην απασχόληση των γεωργών και να βελτιώσει το εισόδημά τους.
Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί
Στην Ελλάδα λειτουργούν και πολλοί γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί. Εχουν σκοπό την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή καθώς και την βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των γυναικών και του αγροτικού πληθυσμού γενικότερα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προωθεί την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές που έχουν τη βασική υποδοχή και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας σχετικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο δίνονται οικονομικές ενισχύσεις σε γεωργούς για την πραγματοποίηση αγροτουριστικών, αγροβιοτεχνικών δραστηριοτήτων στη γεωργική τους εκμετάλλευση.
Μέσα από το πρόγραμμα αγροτουρισμού καταβάλλεται προσπάθεια για την οργάνωση και λειτουργία μιάς σειράς δραστηριοτήτων στην Κοινότητα ή στην περιοχή. Οι δραστηριότητες αυτές παρέχουν στον επισκέπτη άνετη διαμονή, αναψυχή, ξεκούραση, δυνατότητες για άθληση, για χόμπι κ.α. και είναι:
1)ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα
2)εστιατόρια οικογενειακής μορφής με τοπική παραδοσιακή κουζίνα
3)χώροι για άθληση
4)χώροι αναψυχής σε περιοχές με φυσικές ομορφιές
5)πολιτιστικές εκδηλώσεις

6)εργαστήρια παραγωγής ειδών λαϊκής τέχνης με χαρακτηριστικά της τοπικής παράδοσης ή ειδών διατροφής που αξιοποιούν τα ντόπια προϊόντα.


Οι αγρότες και αγρότισσες που πραγματοποιούν αγροτουριστικές δραστηριότητες παρακολουθούν υποχρεωτικά εκπαιδεύσεις επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς ανάλογους με την απασχόλησή τους, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική ικανότητα για να παρέχουν στους τουρίστες καλές υπηρεσίες και προϊόντα ποιότητας.