Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ

Στη φύση υπάρχουν τρεις βασικές καταστάσεις της ύλης, η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται με τη θερμοκρασία των σωμάτων. Σε χαμηλή θερμοκρασία η φυσική κατάσταση της ύλης είναι συνήθως η στερεή, αλλά, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ύλη μπορεί να αλλάζει κατάσταση και γίνεται υγρή ή αέρια. Η αλλαγή της κατάστασης από τη στερεή στην υγρή ονομάζεται τήξη και αντίστροφα, η αλλαγή της κατάστασης από την υγρή στη στερεή ονομάζεται πήξη.
Η θερμοκρασία τήξης ή πήξης ενός υλικού αποτελεί χαρακτηριστική του ιδιότητα. Σε αυτή τη θερμοκρασία το υλικό σώμα βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις, καθώς μετατρέπεται από τη μία στην άλλη. Όσο διαρκεί η μεταβολή της κατάστασης, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται
σταθερή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ:


Οι πάγοι της Γροιλανδίας δυστυχώς λιώνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι πρόβλεπαν οι επιστήμονες. Αυτή την αυστηρή προειδοποίηση κάνουν οι ειδικοί του κλίματος και σημειώνουν ότι το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ, περισσότερο και από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.


Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι παγετώνες της Γροιλανδίας γλιστρούν προς τη θάλασσα όλο και ταχύτερα και σήμερα ρίχνουν διπλάσια ποσότητα νερού στον Ατλαντικό απ' ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Και αυτή η αυξημένη ροή φαίνεται να επιταχύνει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Πάγοι που λιώνουν στο κόκκινο φιόρδ της Γροιλανδίας(Φωτο)

Το 2005, σύμφωνα με τον Δρ Eric Rignot του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, και συγγραφέα της μελέτης, η κρηπίδα του πάγου της Γροιλανδίας έχασε άλλα 220 κυβικά χιλιόμετρα πάγου, ενώ το 1996 η ποσότητα αυτή ήταν 100 περίπου κυβικά χιλιόμετρα.

Στη νέα έρευνα, ο EricRignot και ο συνάδελφος του Pannir Kanagaratnam, του πανεπιστημίου του Κάνσας, επεξεργάστηκαν δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθήσουν την ταχύτητα των πάγων που έφευγαν από το στρώμα του πάγου στην Γροιλανδία, από το 1996 έως το 2005. Κατέγραψαν μεγάλη αύξηση στην ροή, πρώτα στα νότια της Γροιλανδίας και μετά το 2000 από την βόρεια Γροιλανδία. Αρκετά από τα μεγάλα κομμάτια του πάγου έχουν διπλασιάσει την ταχύτητα τους στην ίδια περίοδο, που τώρα φτάνει τα 12 χιλιόμετρα το έτος.

Η Γροιλανδία καλύπτεται σήμερα με το παχύτερο στρώμα πάγου από κάθε άλλο σημείο του Βορείου Ημισφαιρίου. Σχεδόν 1.700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι σκεπασμένα με πάγο - ίση με την έκταση του Μεξικού - και σε πολλά σημεία του το πάχος του πάγου φθάνει και τα 3 χιλιόμετρα .

"Αν έλιωναν οι πάγοι ή γλιστρούσαν προς τη θάλασσα", λέει ο Μάικλ Οπενχάιμερ, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνοτον, "η στάθμη της θάλασσας θα αυξανόταν τουλάχιστον κατά έξι μέτρα, πλημμυρίζοντας αρκετά από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του πλανήτη".

Η ροή νερού και πάγου από τη Γροιλανδία στον Ατλαντικό εκτιμάται τώρα ότι αντιστοιχεί στο 17% της ετήσιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια η στάθμη ανεβαίνει με ρυθμό τριών χιλιοστών ανά έτος - από την άνοδο αυτή, το μισό χιλιοστό οφείλεται στους παγετώνες της Γροιλανδίας.

Ταυτόχρονα οι εκπομπές των αερίων έχουν αυξηθεί έως και 30 φορές περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο που η Γη βίωσε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, πριν από περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικολογική και κλιματολογική ισορροπία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα πιο διαδεδομένα επιστημονικά σενάρια για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση αυτή κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί - σε μία περίοδο όμως αρκετών χιλιάδων χρόνων. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικές εκατοντάδες χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1) Πού νομίζεις ότι οφείλεται η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη;

2) Τι παθαίνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας από την άνοδο αυτή;

3) Τι συνέπειες θα έχει η τήξη των πάγων για τον υπόλοιπο πλανήτη;

ΤΗΞΗ

ΠΕΙΡΑΜΑ
Υλικά: Ένα μεγάλο δοχείο, ένα θερμόμετρο, πολλά παγάκια, λυχνία(καμινέτο)
Εκτέλεση: Βάζουμε μέσα στο δοχείο τα παγάκια και βυθίζουμε στο νερό το θερμόμετρο και μετρούμε τη θερμοκρασία του π. χ. -10oC. Θερμαίνουμε το δοχείο και παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία του πάγου ανεβαίνει μέχρι την τιμή 0oC. Από τη στιγμή αυτή αρχίζει το λιώσιμο του πάγου ενώ το θερμόμετρο δείχνει σταθερά 0oC. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να λιώσει όλος ο πάγος.
Αν εξακολουθήσουμε να θερμαίνουμε το νερό η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει κανονικά και αφότου λιώσει ο πάγος θα αυξηθεί κατά πολύ.

Συμπέρασμα:

Όταν ένα σώμα μετατρέπεται από στερεό σε υγρό,απορροφώντας θερμότητα,λέμε ότι το σώμα λιώνει και έχουμε το φαινόμενο της τήξης.
Κατά τη διάρκεια της τήξης η θερμοκρασία παραμένει σταθερή.


ΠΗΞΗ

ΠΕΙΡΑΜΑ
Υλικά:
Ένα μεγάλο δοχείο κατά προτίμηση κεραμικό, μερικά κομμάτια φελιζόλ, δύο χαρτονάκια, μια λεκάνη, ένα μεταλλικό κουτί, ένα θερμόμετρο, πολλά παγάκια, μπόλικο αλάτι, νερό. Εκτέλεση: Βάζουμε μέσα στο δοχείο από κεραμικό τα κομμάτια του φελιζόλ και τοποθετούμε ανάμεσά τους την λεκάνη. Γεμίζουμε την λεκάνη με τα παγάκια ρίχνοντας μέσα το αλάτι. Ύστερα βάζουμε το μεταλλικό κουτί με το νερό μέσα στην λεκάνη και βυθίζουμε στο νερό το θερμόμετρο.


Παρατηρώντας το θερμόμετρο βλέπουμε πως μεταβάλλεται η θερμοκρασία του νερού.
Το νερό μέσα στο μεταλλικό δοχείο αρχίζει να ψύχεται μέχρι η θερμοκρασία του φτάσει τους 0oC. Τότε το νερό αρχίζει να μετατρέπεται σε πάγο. Όσο συνυπάρχουν νερό και πάγος μέσα στο δοχείο το θερμόμετρο δείχνει σταθερά την ίδια θερμοκρασία.
Συμπεράσματα: Όταν ένα υγρό ψύχεται μετατρέπεται σε στερεό.
Κατά την διάρκεια μετατροπής του υγρού σε στερεό (δηλ. να συνυπάρχουν και οι δύο φάσεις) η θερμοκρασία παραμένει σταθερή και λέγεται θερμοκρασία πήξεως. Η θερμοκρασία πήξεως είναι ίση με την θερμοκρασία τήξεως, χαρακτηριστική για κάθε σώμα.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Aνάγλυφο ονομάζεται η μορφή της επιφάνειας της Γης. Το ανάγλυφο μιας περιοχής, που αφορά τα βουνά, τις οροσειρές, τις κοιλάδες, τις πεδιάδες, τα φαράγγια κλπ. αποτελεί τον κατακόρυφο διαμελισμό ενός τόπου.

Κοιλάδα ονομάζεται η μικρή επίπεδη έκταση ανάμεσα σε βουνά, που σχηματίστηκε από το πέρασμα ενός ποταμού.Στην φωτογραφία η κοιλάδα του Αχελώου

Φαράγγι είναι ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα σε βουνά, μια βαθιά και απόκρημνη χαράδρα.Στη φωτογραφία το φαράγγι της Σαμαριάς

Υψόμετρο είναι η απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι την κορυφή ενός βουνού Λόφος είναι ένα ύψωμα της επιφάνειας της Γης, που το ύψος του φτάνει μέχρι τα 300 μ. Το βουνό έχει ύψος από 300 έως 500 μ. Το όρος ξεπερνάει τα 500 μ. Συνήθως όμως οι λέξεις βουνό και όρος ταυτίζονται. Μια σειρά από όρη αποτελεί την οροσειρά.

Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα, αφού στην επικράτειά της υπάρχουν περισσότερα από 300 μεγαλύτερα ή μικρότερα βουνά που καλύπτουν το 80% του εδάφους της. Ο σημαντικότερος ελληνικός ορεινός άξονας είναι η oρoσειρά της Πίνδου, πoυ σχηματίζει τη «ραχοκοκαλιά» της ηπειρωτικής χώρας και έχει ως φυσική συνέχεια τα βουνά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της ελληνικής χερσονήσου, στη Δυτική Ελλάδα. Ξεκινά από τα σύνορα της Αλβανίας με τη ΒΔ Ελλάδα και κατεβαίνει κάθετα στη Δυτική. Ο Κορινθιακός Κόλπος διακόπτει την επέκτασή της νοτιότερα. Πολλοί όμως απ' τους γεωγράφους θεωρούν τα όρη της Πελοποννήσου προεκτάσεις της Πίνδου, καθώς επίσης και τα βουνά της Κρήτης.



Η δεύτερη μεγάλη οροσειρά της πατρίδας μας είναι της Ροδόπης που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία

Τo ψηλότερο βουνό της χώρας είναι o (φημισμένος από την ελληνική μυθολογία) Όλυμπος (στη Μακεδονία-Θεσσαλία), πoυ φτάνει τα 2.917 μέτρα (κορυφή Μύτικας), ενώ περίπου 40 ορεινά συγκροτήματα, σ’ όλη τη χώρα, υπερβαίνουν σε υψόμετρο τα 2.000 μέτρα







Γνωστό από τη Μυθολογία είναι και το Πήλιο

τόπος κατοικίας των μυθικών Κενταύρων όπως και ο Ελικώνας που ήταν αφιερωμένος στις 9 μούσες ενώ στο Ιδαίον άντρο(Ίδη)βρήκε καταφύγιο ο Δίας για να γλυτώσει από τον Κρόνο. Στον Ταΰγετο εκπαιδεύονταν οι Σπαρτιάτες


και στις κορυφές του Παρνασσού λημέριαζαν οι κλέφτες κατά την τουρκοκρατία στην Ελλάδα ενώ τέλος από το Σμόλικα ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40.

Δες εδώ κατάλογο με όλα τα βουνά της Ελλάδας και βρες στο γεωφυσικό χάρτη τα 5 πιο ψηλά. Σε ποια γεωγραφικά διαμερίσματα ανήκουν;

INTERACTIVE ΧΑΡΤΕΣ ΒΟΥΝΩΝ

ΚΛΙΚ




ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ

Στην οικογένεια κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, γνωρίζουμε νέα πρόσωπα (τους συγγενείς και τους φίλους), μαθαίνουμε τους πρώτους κανόνες συμπεριφοράς. Συχνά, στο οικογενειακό περιβάλλον μαθαίνουμε να συλλαβίζουμε τα πρώτα γράμματα και να μετράμε.
Όμως μόνο η οικογένεια δεν αρκεί να μας προσφέρει εκείνες τις γνώσεις που θα μας είναι απαραίτητες στη ζωή μας αργότερα. Για να ενταχθούμε ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, είναι αναγκαίο να μάθουμε να συμβιώνουμε με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε από πριν και να συνεργαζόμαστε με αυτούς. Είναι ακόμα απαραίτητο να εξοικειωθούμε με ρόλους παρόμοιους με αυτούς που θα κληθούμε να αναλάβουμε αργότερα όταν μεγαλώσουμε.
Την εκπλήρωση του σκοπού αυτού αναλαμβάνει το σχολείο.
Ομάδα:Το οικογενειακό μας περιβάλλον, οι συμμαθητές μας, η παρέα μας, όλα αυτά είναι μικρές ομάδες. Τις περισσότερες φορές αυτές οι μικρές ομάδες επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.
Υπάρχουν και ομάδες που είναι πιο μεγάλες και πιο οργανωμένες, όπως οι αθλητικές, τα σωματεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι πολιτικές οργανώσεις. Στις ομάδες αυτές μπορούμε αν θέλουμε να ενταχθούμε σε μεγαλύτερες ηλικίες
Ένας άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει σε πολλές ομάδες.

Γιατί υπάρχουν οι ομάδες;
Οι άνθρωποι για να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους συγκροτούν ομάδες.
Ακόμα και δυο άνθρωποι, όταν συνεργάζονται ή εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο και επιδιώκουν κάποιο κοινό σκοπό, αποτελούν ομάδα. Θα λέμε ότι οι άνθρωποι αποτελούν ομάδα όταν έχουν κοινό σκοπό, συναντιούνται και καθένας αναλαμβάνει μια αρμοδιότητα για να πετύχουν αυτό το σκοπό.
Έτσι για παράδειγμα, στην ποδοσφαιρική ομάδα οι παίκτες της συνεργάζονται μεταξύ τους για να βάλουν γκολ στην αντίπαλη ομάδα, αλλά και για να εμποδίσουν την αντίπαλη ομάδα να βάλει γκολ σε αυτούς.


Στη θεατρική ομάδα όλα τα μέλη έχουν μια αρμοδιότητα. Ο σκηνοθέτης, ο σκηνογράφος και κάθε ηθοποιός που αναλαμβάνει έναν ρόλο, προσπαθούν όλοι μαζί να συνεργαστούν όσο καλύτερα μπορούν, για να παρουσιάσουν την παράσταση.




ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:


Βάλε σε κύκλο το Ν ή Ο για κάθε Ναι ή Όχι


1)Δύο άνθρωποι συνεργάζονται για να μεταφέρουν ένα κιβώτιο από ένα μέρος σε ένα άλλο. Είναι ομάδα; Ν- Ο

2) Τρεις άνθρωποι περιμένουν στο ταμείο του φούρνου να πληρώσουν. Είναι ομάδα; Ν- Ο

3) Μερικά παιδιά συμφωνούν να πουν μαζί τα κάλαντα και να μοιραστούν τα χρήματα. Είναι ομάδα; Ν- Ο

4) Τα παιδιά μιας ενορίας είναι ομάδα; Ν- Ο

5) Οι σύλλογοι( ποδοσφαιρικοί, πολιτιστικοί κλπ) αποτελούν ομάδα; Ν- Ο


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΛΑΜΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΦΙΑ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ!!!


ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΦΟΚΛΗ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ!!!


ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ!!





Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ Β ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ -ΚΟΜΕΙΟ

-κομείο : β' συνθετικό σε σύνθετα ουδέτερα ουσιαστικά· σε σύνθεση με το λόγιο τύπο του ουσιαστικού που υπάρχει ως α' συνθετικό, όταν αυτό απαντά με λόγιο και μη λόγιο τύπο· δηλώνει χώρο με ειδικές εγκαταστάσεις ώστε να είναι κατάλληλος: 1. για την περιποίηση αυτού που εκφράζει το α' συνθετικό: βρεφο-, γηρο-. 2. για τη συστηματική επαγγελματική απασχόληση (εκτροφή, κατεργασία κτλ.) με αυτό που εκφράζει το α' συνθετικό: τυρο-· μελισσο-, ορνιθο-·

Μπες εδώ , γράψε στο Λήμμα "%κομείο", πάτησε Αναζήτηση και κάνοντας κλικ σε κάθε λέξη δες τη σημασία της και την ετυμολογία της.

ΤΑ ΑΡΘΡΑ(ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ)

Άρθρο λέμε τη μονοσύλλαβη λέξη που μπαίνει μπροστά από το όνομα για να μας δείξει τι γένος είναι.
Τα άρθρα είναι δύο ειδών: 1) ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ο, η, το και 2)ΑΟΡΙΣΤΟ: ένας, μία, ένα
Οριστικό άρθρο: Το χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για γνωστά και ορισμένα πρόσωπα, ζώα, ή πράγματα. Π. χ. Ο κήπος του θέλει πότισμα( αναφερόμαστε σε έναν συγκεκριμένο κήπο και όχι κάποιον τυχαίο)
Μερικές φορές όταν το άρθρο εννοείται μπορεί να παραληφθεί. Π. χ. βγήκε με φίλους(εννοείται τους φίλους του)
Αόριστο άρθρο: Το χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε άγνωστα και αόριστα πρόσωπα,ζώα και πράγματα. π. χ. Ένας σκύλος γαβγίζει στο δρόμο(μιλάμε για κάποιον σκύλο που δε γνωρίζουμε).


Βάλε στο παρακάτω κείμενο τα οριστικά και αόριστα άρθρα που ταιριάζουν:

.....πατέρας ..... Παναγιώτη που ζούσε στο χωριό του με ....κυνήγι και .......ψάρεμα πήγε να ψαρέψει στην όχθη...... ποταμού. Έβαλε ........δόλωμα στο αγκίστρι, πέταξε ...... πετονιά στο νερό, άναψε ....... πίπα του και μισοκοιμήθηκε περιμένοντας ...... ψάρι να τσιμπήσει.
..... ήλιος ήταν ζεστός, .....αεράκι δροσερό και ..... ποτάμι μουρμούριζε ..... αργό νανούρισμα.

ΤΟ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ "ΝΙΚΑ"

  • Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έθιγαν τα συμφέροντα των Δήμων. Γι 'αυτό οι οργανωτές των ιπποδρομιών παραπονέθηκαν στον αυτοκράτορα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
  • Το 532 ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους Πράσινους και τους Βένετους, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν κατά της φρουράς με συνθήματα εναντίον του αυτοκράτορα και των συνεργατών του.
  • Οι στασιαστές ξεχύθηκαν στην πόλη, προκαλώντας καταστροφές και φωνάζοντας¨νίκα-νίκα".Σ'αυτούς προστέθηκαν και πολλοί δυσαρεστημένοι συμπολίτες τους.
  • Ο Ιουστινιανός και οι ηγέτες των Δήμων απέτυχαν να ηρεμήσουν τους στασιαστές, που ανακήρυξαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο.
  • Τότε ο Ιουστινιανός σκέφτηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, αλλά η Θεοδώρα και οι συνεργάτες του τον έπεισαν να αλλάξει την απόφασή του.
  • Με διαταγή του η αυτοκρατορική φρουρά έπνιξε την επανάσταση στο αίμα.
  • Τριάντα χιλιάδες(30.000) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και οι ιπποδρομίες διακόπηκαν για αρκετά χρόνια.





ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1) Ποιοι ενοχλήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού;

2)Πότε ξέσπασε η Στάση του Νίκα και πώς επεκτάθηκε;

3)Πώς αντέδρασε ο Ιουστινιανός και ποιοι τον επηρέασαν;

4) Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Στάσης του Νίκα;Ποιοι τελικά νίκησαν;

5) Ο Ιουστινιανός χρησιμοποίησε υπερβολική βία για να πετύχει το σκοπό του. Πού συναντάμε σήμερα φαινόμενα βίας;

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

BULLDOG(Αγγλική λέξη που σημαίνει ο σκύλος που μοιάζει με ταύρο)
Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία
Αρχικός προορισμός: Κυνήγι ταύρου (αρκούδας, λιονταριών κ.λπ.)
Μέγεθος: 30.5 – 35.5 εκ.
Bάρος: Αρσενικά 25 kg , Θηλυκά 22.7 kg ( +/- 4 Kg )
Χαρακτήρας: Γλυκός, τρυφερός, πιστός, ατρόμητος, υπερασπίζεται «μέχρι τελικής πτώσεως» τους αγαπημένους του ανθρώπους, δεν αγαπά ιδιαίτερα την άσκηση και κάθε είδους... ταλαιπωρία. Είναι περισσότερο παρατηρητές παρά προστάτες περιουσίας.
Τρίχωμα / Χρώμα: ίσιο, κοντό και λείο. Μονόχρωμο ή με μαύρα σημεία (μάσκα ή ρύγχος). Μόνο αμιγή χρώματα (που πρέπει να είναι λαμπερά & διαυγή, αμιγή στη χροιά τους), δηλαδή ραβδωτό, κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, υπόξανθο, ώχρας, γεώδες, λευκό και δίχρωμο.
Κατάλληλο για: Αφεντικά που θέλουν ένα σκύλο δυνατό, με ισχυρή προσωπικότητα, όχι ιδιαίτερα κινητικό που δεν πρόκειται – ποτέ μα ποτέ – να τους ξυπνάει από τις έξι το πρωί τραβώντας το λουρί του για να πάει βόλτα... Ιδανικός για ζωή σε διαμέρισμα.
Ακατάλληλος για: Κάθε είδους «αθλητικούς» τύπους ή αυτούς που νομίζουν πως ένας σκύλος έχει απαραίτητα την όρεξη να τους ακολουθεί κάθε φορά που θέλουν να βγουν βόλτα...

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Τι σημαίνει στα αγγλικά μπουλντόγκ;
2) Ποιος είναι ο χαρακτήρας των μπουλντόγκ;
3)Εάν ήθελες ένα σκύλο-φύλακα του σπιτιού, θα έπαιρνες ένα μπουλντόγκ;

ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΕ -ής,-ιά,-ί ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΧΡΩΜΑ


Τα επίθετα σε -ής,-ιά,-ί, που δηλώνουν χρώμα, κρατάνε το ήτα(η) μόνο στον ενικό αριθμό του αρσενικού. Στις άλλες πτώσεις μετατρέπεται σε γιώτα(ι).


Ο Μάριος και ο πατέρας του αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι. Διαβάζουν λοιπόν, τις μικρές αγγελίες κοιτούν φωτογραφίες και συζητούν...
(συμπλήρωσε τα κενά)

-Κοίτα μπαμπά! Αυτός ο καφετ__ σκύλος μου αρέσει πολύ. Φαίνεται ήρεμος και ευγενικός.
- Έχεις δίκιο Μάριε!πρόσεξε όμως και αυτόν με τη σταχτ__ ουρά και τις κανελ__ βούλες. Θα αρέσει πολύ στην αδελφή σου την Αλεξία
- Είναι πολύ όμορφος, μα δείχνει θλιμμένος μ' αυτό το θαλασσ__ λουρί που του έχουν περάσει στο λαιμό. Αντίθετα αυτή η καφετ__ σκυλίτσα με τους βυσσιν__ φιόγκους φαίνεται πολύ ζωηρή. Δεν είναι πολύ χαριτωμένη και αστεία;

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Δες το παρακάτω βίντεο και προσπάθησε να περιγράψεις τα δυο ζώα που βλέπεις.
(είδος ζώου, εξωτερική περιγραφή, πώς περνάνε μαζί, συναισθήματα και σκέψεις σου)

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ:ΔΥΟ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ

Για να ανέβει η θερμοκρασία ενός σώματος, θα πρέπει να απορροφήσει μια ποσότητα ενέργειας. Αντίστοιχα, για να μειωθεί πρέπει να αποβάλλει μια ποσότητα ενέργειας. Όταν ένα θερμό με ένα ψυχρό σώμα έρχονται σε επαφή, τότε μεταφέρεται ενέργεια από το θερμό προς το ψυχρό και αλλάζει η θερμοκρασία τους. Την ενέργεια αυτή που μεταφέρεται μεταξύ των δύο σωμάτων την ονομάζουμε θερμότητα. Το σώμα που προσφέρει τη θερμότητα ψύχεται, δηλαδή η θερμοκρασία του ελαττώνεται. Τα παραπάνω μπορούμε να τα δούμε αν βάλουμε ένα δοχείο με ζεστό νερό μέσα σε ένα δοχείο με κρύο και από ένα θερμόμετρο σε αυτά. Τότε θα δούμε ότι η θερμοκρασία του ζεστού θα ελαττώνεται ενώ του ψυχρού θα θερμαίνεται.



Παρατήρησε το παρακάτω βίντεο και προσπάθησε να περιγράψεις τι έκανε ο "κύριος" για να ζεστάνει το νερό ώστε να κάνει μπάνιο.



ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΤΕ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΘΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΨΥΧΡΑ ΣΩΜΑΤΑ


Βάλε το κατάλληλο βέλος που να αντιστοιχεί στη σωστή φορά διάδοσης της θερμότητας ανάμεσα στα σώματα της πρώτης στήλης με τα σώματα της δεύτερης



Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Κάθε άνθρωπος διακρίνει το θερμό και το ψυχρό ανάλογα με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται όταν έρχεται σε επαφή μαζί του. Η αντίληψη αυτή όμως μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ή να επηρεάζεται από προηγούμενες καταστάσεις. Γι αυτό πρέπει να διακρίνουμε τα θερμά από τα ψυχρά μετρώντας τη θερμοκρασία τους. Η θερμοκρασία μπορεί να μετρηθεί με ένα θερμόμετρο. Κάθε θερμόμετρο αποτελείται από ένα σώμα(νερό, οινόπνευμα κλπ) και μια κλίμακα στην οποία μετράμε τη θερμοκρασία. Τα θερμόμετρα διακρίνονται ως προς τη λειτουργία τους σε υδραργύρου, οινοπνεύματος, μεταλλικά, ηλεκτρικά, χρωμογραφικούς δείκτες κλπ.
Συγκρίνοντας ένα θερμόμετρο οινοπνεύματος και ενός υδραργύρου παρατηρούμε:



Το πρώτο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του περιβάλλοντος ενώ το δεύτερο για τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος(ΠΡΟΣΕΧΕ: το δοχείο με το υγρό θα πρέπει να καλύπτεται από το ανθρώπινο σώμα, δε φτάνει να αγγίζει, εκτός από κάποια ψηφιακά). Ακόμα παρουσιάζουν τις εξής διαφορές:
  • Έχουν διαφορετικό χρώμα
  • Στο υδραργυρικό ο σωλήνας είναι πιο κοντός και στο οινοπνεύματος η ποσότητα του υγρού είναι περισσότερη και έχει περισσότερες υποδιαιρέσεις
    Παρουσιάζουν όμως και ομοιότητες
  • αφού περιέχουν και τα δυο υγρό, έχουν δοχείο , λεπτό σωλήνα και κλίμακα.

Η θερμοκρασία μετριέται σε μια κλίμακα που ονομάζεται Φαρενάιτ (από τους περισσότερους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες) και σε Κελσίου (που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες και τους πολίτες σε πολλές άλλες χώρες). Το σημείο όπου το νερό παγώνει είναι 32 βαθμούς Φαρενάιτ (F )και 0 βαθμούς Κελσίου (C).Το σημείο όπου το νερό βράζει είναι 212 F και 100 βαθμούς C.

Μπορούμε να μετατρέψουμε βαθμούς Κελσίου σε Φαρενάιτ αν πολλαπλασιάσουμε με το 1,8 και στη συνέχεια προσθέσουμε 32(π. χ. 23º Κελσίου =23 Χ 1,8 + 32 =73,4º Φαρενάιτ) και αντίθετα από Φαρενάιτ σε Κελσίου αν αφαιρέσουμε το 32 και διαιρέσουμε με το 1,8(π. χ. 68º Φαρενάιτ= 68 - 32 : 1,8 = 20º Κελσίου)

Αρχικά ο Κέλσιος χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο οινοπνεύματος που δεν είχε κλίμακα. Σημείωσε 0 στη θέση όπου βρισκόταν η στάθμη του οινοπνεύματος όταν το θερμόμετρο βρισκόταν μέσα στο μείγμα νερού-πάγου και το 100 στη θέση όπου βρισκόταν η στάθμη του οινοπνεύματος όταν το θερμόμετρο βρισκόταν μέσα στο νερό που βράζει. Στη συνέχεια χώρισε την απόσταση ανάμεσα στα δυο αυτά σημεία σε 100 ίσα μέρη και ονόμασε κάθε ένα μέρος 1 βαθμό Κελσίου(1° C).Έτσι ανάλογα με το πώς χωρίζονται τα θερμόμετρα έχουμε και διαφόρων μορφών θερμόμετρα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, τοποθετούμε το θερμόμετρο υδραργύρου στη μασχάλη μας ή στο στόμα μας. Γιατί δεν το ακουμπάμε απλά στην πλάτη μας;
2)Προσπάθησε να βρεις πόσοι βαθμοί Φαρενάιτ είναι 36 βαθμοί Κελσίου καθώς και 86 βαθμοί Φαρενάιτ πόσοι βαθμοί Κελσίου είναι
3)Μπορείς να διακρίνεις τις θερμοκρασίες στα παρακάτω θερμόμετρα;

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΚΛΙΚ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

ΚΛΙΚ

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Δες το παρακάτω βίντεο και προσπάθησε να περιγράψεις τον τρόπο κατασκευής ενός απλού θερμομέτρου.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ





Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΚΕΡΑΙΟΥ ΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟ ΜΕ ΠΗΛΙΚΟ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ

Αν ο διαιρέτης είναι μεγαλύτερος από το διαιρετέο,βάζω 0 στο πηλίκο και υποδιαστολή,μετατρέπω το διαιρετέο σε δέκατα βάζοντας 0 και συνεχίζω τη διαίρεση
π.χ. 4:5=0,8
Για να διαιρέσω δύο αριθμούς που δε διαιρούνται ακριβώς,βάζω 0 στο υπόλοιπο,μετατρέποντάς το σε δέκατα,υποδιαστολή στο πηλίκο και συνεχίζω τη διαίρεση
π.χ. 13:5=2,6
Πολλές φορές μια διαίρεση είναι ατελής, δηλαδή τα δεκαδικά της ψηφία δεν "τελειώνουν" όσο κι αν συνεχίσω. Στην περίπτωση αυτή γράφουμε το πηλίκο της διαίρεσης με εκτίμηση.
π. χ. 145 : 24 = 6,041666... Εκτιμούμε: 6,042
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1. Η Ελευθερία κέρασε από μία τυρόπιτα τις 5 φίλες της και πλήρωσε 4 Ευρώ. Πόσο κόστιζε η μία τυρόπιτα;
2. Η γιαγιά της Σοφίας από τα 575 Ευρώ που παίρνει σύνταξη, κράτησε τα 500 και έδωσε τα υπόλοιπα στα τέσσερα εγγόνια της για να τα μοιραστούν. Πόσα χρήματα θα πάρει καθένα από αυτά;

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Όταν έγινε αυτοκράτορας ο Ιουστινιανός(Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός το ολοκληρωμένο του όνομα), υπήρχαν εχθροί στα σύνορα του Βυζαντίου, αλλά και μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, διοίκησης του κράτους.

Για να βελτιώσει αυτή την κατάσταση, ο Ιουστινιανός προχώρησε στις εξής μεταρρυθμίσεις(αλλαγές):
α.Στη νομοθεσία:Συγκέντρωσε τους παλιούς ρωμαϊκούς νόμους αυτοκρατόρων(Ιουστινιάνειος Κώδικας),
εξέδωσε μια συλλογή νομικών μελετών(Πανδέκτης)
και ένα νομικό εγχειρίδιο για φοιτητές νομικής(Εισηγήσεις)
και τέλος έγραψε νέους νόμους στα Ελληνικά(ενώ οι υπόλοιποι ήταν στα λατινικά), τις Νεαρές.
Και τα τέσσερα αποτέλεσαν μαζί το ρωμαϊκό αστικό δίκαιο(Corpus juris civillis)


β. Στη διοίκηση:
  • Κατάργησε τα προνόμια των Δήμων και πήρε μέτρα κατά των μεγαλοκτηματιών και υπέρ των φτωχών καλλιεργητών
  • Φορολόγησε τους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους
  • Πήρε μέτρα για την εμπορική και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη
  • Όρισε τους λογοθέτες υπεύθυνους για την εφαρμογή των νόμων
  • Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και στην οικονομία, αφού ο Ιουστινιανός εξοικονόμησε χρήματα, με τα οποία πήρε τα εξής μέτρα:
  • α. Έκανε αλλαγές στο στρατό και στην άμυνα του κράτους όπως οχυρώματα, κάστρα, πύργοι(Ιουστινιάνεια οχυρά), γέφυρες, δρόμοι κλπ


  • β. Βελτίωσε το οδικό δίκτυο
  • γ. Έκοψε χρυσά νομίσματα, που έγιναν το διεθνές μέσο συναλλαγών

  • δ. Έφερε από την Κίνα το μυστικό της εκτροφής του μεταξοσκώληκα
  • Όλες αυτές οι μεταβολές ισχυροποίησαν το Βυζάντιο και έδωσαν τη δυνατότητα στον Ιουστινιανό να ονειρεύεται την επέκταση της αυτοκρατορίας στα παλιά της σύνορα και την παλιά της δόξα(Reconquista)


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Γιατί κατά τη γνώμη σου, ο Ιουστινιανός έγραψε νέους νόμους και μάλιστα στα ελληνικά;

2) Βρες ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές:

Ο Ιουστινιανός:

α. Φορολόγησε τους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους

β. Βελτίωσε το οδικό δίκτυο

γ. Έκοψε χρυσά νομίσματα

δ. Έφερε από την Ινδία το μυστικό της εκτροφής του μεταξοσκώληκα

ε. Δεν πήρε μέτρα για την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του Βυζαντίου

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ

Ο Ιουστινιανός ανάμεσα στις άλλες ικανότητες του είχε και μια εξαιρετική ικανότητα να βρίσκει και να επιλέγει εξαιρετικούς συνεργάτες.

Οι κυριότεροι ήταν:
Η ΘΕΟΔΩΡΑ: κόρη κάποιου Κύπριου θηριοδαμαστή στον Ιππόδρομο. Εργαζόταν ως χορεύτρια και ως ηθοποιός στον Ιππόδρομο και ζούσε άσωτη ζωή. Με την εξυπνάδα της και την ομορφιά της κατάφερε και έγινε αυτοκράτειρα και από εκείνη τη στιγμή και μετά από ηθική πλευρά υπήρξε άψογη.
Ο ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ και ο ΝΑΡΣΗΣ: από τους μεγαλύτερους στρατηγούς του Βυζαντίου.
Ο ΤΡΙΒΩΝΙΑΝΟΣ: ο σοφότερος από τους συνεργάτες του. Έλληνας από την Παμφυλία. Μεγάλος νομομαθής.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ: λογοθέτης οικονομικών, υπεύθυνος είσπραξης των φόρων, ήταν αυτός που προμήθευε τα χρήματα στο ταμείο του κράτους, άνθρωπος με κακό χαρακτήρα δε δίσταζε να δημεύει περιουσίες και να σκοτώνει ανθρώπους

Ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: ιστορικός βοηθός του Βελισάριου, τον οποίο συνόδευε στους πολέμους και κατέγραφε γεγονότα

Ο ΑΝΘΕΜΙΟΣ και ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ: αρχιτέκτονες και σύμβουλοι του αυτοκράτορα για τα δημόσια έργα.