Ο άνθρωπος δε ζει μόνος του. Ζει κοινωνικά. Έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση. Η πρώτη του επαφή με τους άλλους ανθρώπους αρχίζει στην οικογένεια.
Οικογένεια είναι μια κοινωνική ομάδα από πρόσωπα που συνδέονται με δεσμούς συγγένειας(συνήθως γονείς και παιδιά).
Οικογένεια είναι μια κοινωνική ομάδα από πρόσωπα που συνδέονται με δεσμούς συγγένειας(συνήθως γονείς και παιδιά).
Μέσα στην οικογένεια μεταφέρονται μνήμες και εμπειρίες από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες συνειδητά ή ασυνείδητα στα παιδιά. Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί κοινωνικοποιείται, δηλαδή μαθαίνει να μοιράζεται με τους ανθρώπους που είναι γύρω του συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, γνώσεις.
Η οικογένεια καλύπτει τις ανάγκες των μελών της, υλικές (φαγητό, στέγη κ.λ.π.), τις συναισθηματικές (αγάπη, στοργή κ.λ.π.) ιδίως των μικρότερων παιδιών και τις κοινωνικές (οικογενειακές εκδηλώσεις).
Οι γονείς ειδικότερα προσφέρουν στα παιδιά το "αίσθημα" της ασφάλειας. Αυτοί προστατεύουν τα παιδιά και σε αυτούς καταφεύγουν αυτά, για να πουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Κάνουν τα πάντα για την ευτυχία τους και τη σωστή ανατροφή τους.
Τα μέλη μιας οικογένειας δείχνουν ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων μελών, αντιλαμβάνονται την τυχόν δύσκολη θέση τους, συμπαραστέκονται σε αυτούς και τους βοηθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Κάθε μέλος της οικογένειας μοιράζεται τα συναισθήματα με τα άλλα μέλη. Χαίρεται με τη χαρά τους και τους υποστηρίζει στις δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη και μέσα στην οικογένεια μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις ή ακόμη και προβλήματα. Οι δύσκολες αυτές καταστάσεις διαχειρίζονται με διάλογο και συνεργασία. Είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας να εντοπίσουν τις αιτίες που τις προκάλεσαν.
Διάβασε τι είχαμε πει πέρσι για την εξέλιξη της οικογένειας σε διάφορες εποχές ΚΛΙΚ