Μέσα σε λίγες μέρες ο πόλεμος γενικεύτηκε στη διαιρεμένη Ευρώπη και επεκτάθηκε σε δύο κυρίως μέτωπα: το Ανατολικό(Γερμανοί εναντίον Ρώσων) και το Δυτικό(Γερμανοί εναντίον Γάλλων)
Στην Ελλάδα ο Βενιζέλος πίστευε ότι η χώρα έπρεπε να είναι στο πλευρό της Αντάντ, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα των Ελλήνων ενώ αντίθετη άποψη είχε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που σαν Γερμανόφιλος, επέμενε σε ουδετερότητα της Ελλάδας αφού προέβλεπε νίκη των Γερμανών.
Έτσι η διχόνοια έφερε διαμάχες και δίχασε τον ελληνικό λαό. Μάλιστα ο διχασμός έγινε εντονότερος, επειδή ο βασιλιάς δεν υποχωρούσε από τις θέσεις του, και ο Βενιζέλος παραιτήθηκε.
Οι Αγγλογάλλοι το 1915 παραβίασαν την ελληνική ουδετερότητα, έκαναν απόβαση στη Θεσσαλονίκη και με σκοπό να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, έγινε στρατιωτικό κίνημα και σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής το Βενιζέλο.
Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα και να τον διαδεχθεί ο γιος του Αλέξανδρος. Μετά από αυτό η κυβέρνηση εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα και κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές αυτοκρατορίες.
Αποφασιστική σημασία για τη λήξη του πολέμου ήταν η είσοδος των Η.Π.Α. στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ το 1917 και μετά το βομβαρδισμό πλοίου τους από γερμανικό υποβρύχιο.
Όμως οι απώλειες σε όλα τα κράτη ήταν πολύ μεγάλες και οι νεκροί στρατιώτες ανέρχονταν σε 14 εκατομμύρια περίπου και σχεδόν άλλοι τόσοι άμαχοι...
Στον πόλεμο αυτό αποφασιστικής σημασίας νίκη πέτυχε ο ελληνικός στρατός στη μάχη του Σκρα(1918) εναντίον των Βουλγάρων
Τέλος στη διάρκεια του πολέμου το 1917, εκδηλώθηκε η ρωσική επανάσταση που ανέτρεψε τον τσάρο και εγκαθίδρυσε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος.