Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Οι μεγάλες βιβλιοθήκες πλέον προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα και ακολουθούν ένα σύστημα πληροφοριών για ειδικές κατηγορίες πληθυσμών. Άρα η ίδια η βιβλιοθήκη θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον μάθησης από απόσταση. Συνδυάζει την ηλεκτρονική διαχείριση δύο διαφορετικών κατηγοριών υλικού: παραδοσιακού, όπως έντυπο, οπτικοακουστικό, μικρομορφικό κ. α. και ψηφιακού, το οποίο είτε είναι εγκατεστημένο στους χώρους της βιβλιοθήκης είτε σε απομακρυσμένες ψηφιακές πηγές στις οποίες η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω του παγκοσμίου ιστού
Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες δεν είναι αυτές που γνωρίζαμε έως σήμερα. Δεν είναι αυτές που μηχανικά μόνο αποθηκεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επιστημονική μας και πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά είναι αυτές που διαχειρίζονται πλέον ένα πολύπλοκο σύστημα πληροφοριών προς όφελος των κάθε λογής χρηστών. Το πολύπλοκο αυτό σύστημα έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια με τεχνολογικά συστήματα, με οπτικοακουστικά βοηθήματα και με ανθρώπους που γνωρίζουν να χειρίζονται την πληροφορία και να την μετατρέπουν σε ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό εργαλείο.
Η εποχή που οι βιβλιοθήκες ήταν απλοί αποθηκευτικοί χώροι των νέων και παλαιών πληροφοριών της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας ανήκει στην ιστορία. Η εικόνα των βιβλιοθηκών που υπήρχε κάποτε στο παρελθόν ως ένας χώρος με μισοσκόταδο, μέσα στον οποίο κάποιοι γραφικοί επιστήμονες για ώρες ή και μέρες διαβάζουν και μελετούν προσεκτικά τα χειρόγραφα, έχει εκπνεύσει.
Οι βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα είναι ζωντανοί και ενεργοί οργανισμοί με σύγχρονους τεχνολογικούς εξοπλισμούς και επιστήμονες που γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις εφαρμογές κάθε μορφής περιβαλλόντων πληροφορίας, διδασκαλίας και μάθησης. Με βάση τους προβληματισμούς των συγγραφέων των άρθρων, η σύγχρονη βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πληροφοριών και εκπαίδευσης. Οι ίδιοι είναι πεισμένοι για αυτό. Μένει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: να πεισθούν τα ίδια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι εκπαιδευτικοί για τη μεταβολή που συντελείται στον κόσμο των βιβλιοθηκών και για τις δυνατότητες που διαφαίνονται στο μέλλον.
Παρακάτω δες πώς συμπληρώνοντας τη φόρμα, μπορείς να βρεις ένα βιβλίο στο διαδίκτυο και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να μπορείς να το διαβάσεις ή και ακόμα να το αγοράσεις και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να βγεις από το σπίτι σου


Η φόρμα

Τα στοιχεία

Το αποτέλεσμα

Διάλεξε τώρα κι εσύ όποιο βιβλίο θέλεις μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΚΛΙΚ


Αναζήτησε και ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΚΛΙΚ


Παρακάτω και άλλες διευθύνσεις αναζήτησης βιβλίων:


Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία ΚΛΙΚ


Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης ΚΛΙΚ


Εκδόσεις Πατάκη ΚΛΙΚ


Εκδόσεις Μίνωας ΚΛΙΚ


Εκδόσεις Κέδρος ΚΛΙΚ


Εκδόσεις Λιβάνη ΚΛΙΚ