Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Επιτραπέζιο ονομάζεται κάθε παιχνίδι που παίζεται πάνω σε ταμπλό. Μπορούν να συμμετέχουν 2 ή περισσότερα άτομα και κύριος σκοπός είναι η διασκέδαση και, σε άλλες περιπτώσεις, η αποκόμιση γνώσεων ή η νοητική άσκηση. Ο ανταγωνισμός που πολλές φορές υπάρχει είναι σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του παιχνιδιού, ένας πιο γενικός όρος θα ήταν η ευγενής άμιλλα(συναγωνισμός).
Υπάρχουν διαφόρων ειδών επιτραπέζια παιχνίδια, που κυρίως διακρίνονται σε κλασικά(ντάμα, σκάκι, φιδάκι, γκρινιάρης κλπ) και σύγχρονα(Taboo,Trivial Pursuit, Monopoly,Scrabble κλπ) . Στα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια κατατάσσονται και τα παιχνίδια ερωτήσεων.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια από όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιχνίδια όπως το σκάκι και το τάβλι παίζονταν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που παίζονται και σήμερα. Αρχικά παίζονταν από ενήλικες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, ενώ τα παιδιά έπαιζαν με αυτοσχέδιες παραλλαγές τους. Είχαν κυρίως διδακτικό χαρακτήρα( άσκηση μνήμης και σκέψης) και λιγότερο ψυχαγωγικό. Περίπου κατά το 18ο αιώνα άρχισαν να γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, που συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες.
Παρακάτω βλέπεις μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια. Διάλεξε ένα από αυτά και περιέγραψέ το:
Όταν περιγράφεις παιχνίδια, δίνεις πληροφορίες:
  • Για τη γενική ιδέα του παιχνιδιού
  • Για τον τρόπο που παίζεται
  • Για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
  • Για το ποιος βγαίνει νικητής
  • Για τους λόγους που σου αρέσει το παιχνίδι