Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα και ανθρωπογενή αίτια.
Η έκρηξη ηφαιστείου, ο σεισμός, η κατολίσθηση, η πλημμύρα, η πυρκαγιά είναι κάποια από αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς έχουμε φυσικό φαινόμενο όταν την προκαλέσει κάποιος κεραυνός ή στην περίπτωση της ανάφλεξης δηλαδή όταν ένα καύσιμο ή εκρηκτικό υλικό καεί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του.
Μιλάμε για εμπρησμό όταν η πρόκληση της πυρκαγιάς ήρθε όχι από φυσικά αίτια, αλλά από την επέμβαση του ανθρώπου. Βασικότερη βέβαια αιτία είναι η επιθυμία κάποιων να καταπατήσουν δασικές εκτάσεις και να τις κάνουν οικόπεδα, ώστε να έχουν οικονομικό όφελος.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής θα πρέπει να γνωρίζουμε τα τηλέφωνα υπηρεσιών που προσφέρουν βοήθεια στον άνθρωπο όλο το 24ωρο. Τέτοια είναι:
1. Ε.Κ.Α.Β.-166
2. Αστυνομία-100
3. Πυροσβεστική-199
4. Άμεση Επέμβαση Λιμενικού-108
5. Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης-112
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το δάσος είναι οι πυρκαγιές. Μια πυρκαγιά μπορεί να καταστρέψει τα φυτά και τα ζώα του δάσους. Μπορεί ακόμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αν επεκταθεί η πυρκαγιά, περιουσίες, όπως αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο δάσος μπορεί επίσης να καταστραφούν. Η καταστροφή ενός δάσους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που θα φανούν πολύ αργότερα, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά. Όταν μάλιστα βρέχει έντονα, το γυμνό χώμα δεν είναι ικανό από μόνο του να συγκρατήσει το νερό, αφού οι ρίζες των δέντρων δεν υπάρχουν πια. Έτσι, αν η κλίση του εδάφους είναι αρκετή, πλημμυρίζουν ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές ή δημιουργούνται χείμαρροι που ρέουν ορμητικά, προκαλώντας καταστροφές στο πέρασμά τους.
Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως το μήνα Αύγουστο, έκαψαν συνολικά εκτάσεις 268.834 εκταρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Η περιοχή που γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η Πελοπόννησος και ιδίως ο Νομός Ηλείας.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(email)

Σεισμοί
Κατολισθήσεις / Καθιζήσεις
Πλημμύρες
Ηφαίστεια

Βρες για τα παραπάνω φυσικά φαινόμενα χαρακτηριστικές περιπτώσεις σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,θα σε βοηθήσει σε αυτό.