Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ "ΕΔΕΙΞΑΝ"ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ

Την ιδιότητα της ανάκλασης του ήχου χρησιμοποιεί ο άνθρωπος σε πολλές τεχνολογικές εφαρμογές.
Στη διαγνωστική ιατρική, η ανάκλαση υπερήχων στα οστά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση προβλημάτων και ασθενειών(οστεοπόρωση). Τα υπερηχογραφήματα χρησιμοποιούνται στον προγεννητικό έλεγχο για την απεικόνιση των εμβρύων και τον έλεγχο της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιούνται ακόμη για την καρδιά, τα νεφρά,για τον καθαρισμό των δοντιών κ. ά.
Μια συσκευή παραγωγής και λήψης ήχων, το σόναρ, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του βάθους της θάλασσας. Το σόναρ εκπέμπει ηχητικό κύμα και υπολογίζει το βάθος, μετρώντας το χρόνο που χρειάζεται το ηχητικό κύμα να φύγει από το σόναρ και να ξαναγυρίζει σε αυτό, αφού πρώτα ανακλαστεί στον πυθμένα. Το σόναρ χρησιμοποιείται και από αλιευτικά σκάφη για να εντοπιστούν μεγάλα κοπάδια ψαριών. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο υπέδαφος. Βέβαια πρέπει να ξέρουμε ότι το ηχητικό κύμα διαδίδεται με άλλη ταχύτητα στα πετρώματα και με άλλη στο πετρέλαιο που είναι υγρό. Έτσι μετρώντας την ταχύτητα του ηχητικού κύματος μπορούν οι ειδικοί να καταλάβουν αν υπάρχει υγρό στο υπέδαφος.

Διαδραστικό

Πόσο χρόνο θα κάνει το ηχητικό κύμα να γυρίσει στο σόναρ; ΚΛΙΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ(email)

Το μεγαλύτερο βάθος στη Μεσόγειο θάλασσα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πύλο. Για τη μέτρηση του βάθους ένα πλοίο εκπέμπει ηχητικό κύμα το οποίο φτάνει στον πυθμένα της θάλασσας και επιστρέφει μέσα σε χρόνο ίσο με 15 δευτερόλεπτα. Αν το ηχητικό κύμα διανύει απόσταση ίση με 1500 μέτρα σε ένα δευτερόλεπτο να βρεις:
Πόσο είναι το βάθος της θάλασσας.

(Πρόσεξε: Σε 15 δευτερόλεπτα το κύμα διανύει 2 φορές την απόσταση, μία για να πάει και μία για να γυρίσει)

Βρες ακόμα στο χάρτη πού είναι η Πύλος(γεωγραφικό διαμέρισμα - νομός)