Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Ο ήχος παράγεται όταν μια ηχητική πηγή ταλαντώνεται , δηλαδή κάνει παλμικές κινήσεις. Οι παλμικές κινήσεις αναγκάζουν τα κοντινά μόρια του αέρα να κάνουν και αυτά παλμικές κινήσεις, δημιουργώντας πυκνώματα και αραιώματα(δες και την παρακάτω εικόνα του διαπασών).Πυκνώματα έχουμε όταν σε κάποια σημεία συγκεντρώνονται πολλά μόρια και αραιώματα όταν συγκεντρώνονται λίγα μόρια του αέρα. Τα μόρια του αέρα μεταφέρουν τον ήχο στο αυτί μας και αναγκάζουν τη μεμβράνη που λέγεται τύμπανο να πάλλεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται η πληροφορία με τη βοήθεια του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο μας και ακούμε τον ήχο.


Δες με τις παρακάτω οπτικοποιήσεις πώς διαδίδεται ο ήχος με πυκνώματα και αραιώματα και ακούμε.


ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1


ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 2



Τα ηχητικά κύματα προκαλούν μεταβολή στην πυκνότητα του μέσου στο οποίο διαδίδονται, επομένως μεταφέρουν ενέργεια από την πηγή στο δέκτη.
Αυτό βλέπεις και στη δεξιά εικόνα όπου αν χτυπήσουμε το γαλάζιο ταμπουρίνο η ταλάντωση θα μεταφερθεί μέσω του αέρα στο πράσινο και θα μετακινήσει το μπαλάκι. Άρα το ηχητικό κύμα μεταφέρει ενέργεια
ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


Δες εδώ πώς μεταφέρεται ο ήχος στο αυτί μας από μια ηχητική πηγή

Ο ήχος διαδίδεται με πυκνώματα και αραιώματα του μέσου που βρίσκεται ανάμεσα στην πηγή και το δέκτη των ηχητικών κυμάτων.

Ο ήχος διαδίδεται στα στερεά, στα υγρά και στα αέρια σώματα. Είναι προφανές ότι, αφού απαιτείται ένα μέσο, ο ήχος δε διαδίδεται στο κενό.

Άρα οι κοσμοναύτες δε μπορούν να ακούσουν εξωτερικούς ήχους στο διάστημα, διότι δεν υπάρχει αέρας αλλά κενό. Έτσι στο διάστημα επικρατεί απόλυτη ησυχία και ο κοσμοναύτης ακούει έντονα τους χτύπους της καρδιάς του, γιατί ο ήχος διαδίδεται μέσα από το σώμα του.

Ο ήχος διαδίδεται πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη πιο αργά στα αέρια. Και αυτό γιατί τα μόρια των στερεών βρίσκονται πιο κοντά απ' ότι στα υγρά και στα αέρια.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ


Δες εδώ πώς διαδίδεται ο ήχος με πυκνώματα και αραιώματα και πώς σε όλα τα υλικά μέσα.


Πρόσεξε και τη σχέση αστραπής-βροντής.


Τις βλέπουμε και τις ακούμε από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, γιατί το φως και ο ήχος ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Το φως όμως, ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από τον ήχο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πρώτα τις αστραπές και μετά από αρκετή ώρα να ακούμε τον ήχο της βροντής.



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ


Δες εδώ το φαινόμενο της αστραπής και βροντής


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Φτιάξε ένα απλό τηλέφωνο με δυο πλαστικά ποτήρια, ένα μακρύ κομμάτι σπάγκο και δύο σπίρτα. Άνοιξε μια τρύπα στον πάτο από κάθε ποτηράκι, πέρνα την άκρη του σπάγκου και δέσε το σπίρτο.
Όταν κρατάς το σπάγκο τεντωμένο και το ποτήρι στο αυτί σου, μπορείς να ακούσεις τη φωνή του συμμαθητή σου που μιλά μέσα στο άλλο ποτήρι. Γιατί συμβαίνει αυτό;