Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Όπως ανακλάται ή διαχέεται το φως, έτσι και ο ήχος ανακλάται ή διαχέεται όταν πέσει πάνω σε μια λεία, αρκετά μεγάλη και σκληρή επιφάνεια, όσο γίνεται χωρίς προεξοχές και κοιλότητες.

Δες εδώ πότε ανακλάται και πότε όχι ό ήχος ΚΛΙΚ
Κατά την ανάκλαση του, αλλάζει πορεία το ηχητικό κύμα, όταν συναντήσει στην πορεία του μια τέτοια σκληρή και λεία επιφάνεια.

Η ανάκλαση του ήχου είναι η αιτία για την ηχώ και την αντήχηση. Κατά την ηχώ - ή αντίλαλο- ο ακροατής ακούει τον ήχο που εκπέμπει η πηγή ήχου και τον ανακλώμενο ήχο σαν δυο διαφορετικούς ήχους, που ο ένας ακούγεται μετά τον άλλο.

Δες εδώ πώς έχουμε ηχώ. ΚΛΙΚ

Για να έχουμε ηχώ πρέπει ο ήχος συνήθως να διανύσει αρκετά μεγάλη απόσταση( το εμπόδιο να απέχει τουλάχιστο 17 μέτρα από μας). Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας για να ξεχωρίσει τους διαφορετικούς ήχους πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος τουλάχιστο ίσος με 1/10 του δευτερολέπτου. Σε 1/10 ο ήχος διανύει στον αέρα απόσταση ίση με 34 μέτρα, δηλαδή 17 μέτρα μέχρι το εμπόδιο και άλλα τόσα να επιστρέψει σε εμάς.
Όταν το εμπόδιο είναι κάτω των 17 μέτρων έχουμε αντήχηση δηλαδή δυνάμωμα του ήχου και όχι διάκριση των δύο ήχων(ήχος πηγής - ανακλώμενος ήχος)
Κάποια ζώα όπως η νυχτερίδα και το δελφίνι, χρησιμοποιούν τον ήχο για να βλέπουν, αφού δεν έχουν καλή όραση. Εκπέμπουν δηλαδή κάποιον υπέρηχο, που δε γίνεται αντιληπτός από τον άνθρωπο, ανακλάται στα εμπόδια τα οποία συναντά στο χώρο και επιστρέφει σε αυτά.
Έτσι αντιλαμβάνονται το χώρο, προσανατολίζονται και βρίσκουν την τροφή τους.