Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Η προσφορά των δασών είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη:
  • Χαρακτηρίζονται όχι άδικα και σαν "πνεύμονες", αφού με τη φωτοσύνθεση παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν το οξυγόνο, που είναι τόσο αναγκαίο και πολύτιμο για τον άνθρωπο.


Φωτοσύνθεση ΚΛΙΚ

  • Ταυτόχρονα, "φιλτράρουν" τον ατμοσφαιρικό αέρα από τη σκόνη και από τις ρυπογόνες ουσίες.



  • Ακόμη, μειώνεται η διάβρωση του εδάφους αφού οι ρίζες των δέντρων απορροφούν τα νερά της βροχής και συγκρατούν το χώμα.

Ξαναθυμίσου από εδώ για τη διάβρωση ΚΛΙΚ
  • Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της χλωρίδας, της πανίδας και των μικροοργανισμών, προσφέροντάς τους, τροφή και στέγη.



  • Μειώνει τις μέγιστες και αυξάνει τις ελάχιστες θερμοκρασίες, αφού και εμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία να διαφύγει αλλά και συγκρατεί ένα μέρος από την ηλιακή


  • Μπορεί και μειώνει τους θορύβους.



  • Λειτουργεί σαν "ανεμοφράκτης", αφού μειώνει την ταχύτητα του ανέμου και αλλάζει την κατεύθυνσή του



  • Αυξάνει την υγρασία του αέρα λόγω της διαπνοής των φυτών και με τη μικρότερη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί το καλοκαίρι κάνει την παραμονή μας σε αυτό ευχάριστη.



  • Ο άνθρωπος ωφελείται οικονομικά από τα δάση με την εκμετάλλευση των προϊόντων του(ξυλεία, χαρτί, καρπούς κλπ)

  • Προσφέρεται ως τόπος ξεκούρασης, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Η χώρα μας διατηρούσε απέραντα και πλούσια δάση κατά τη μακρινή αρχαιότητα. Οι πολλές και συχνές όμως καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου (όπως ληστρικές υλοτομίες, εκτεταμένες εκχερσώσεις, αλόγιστη υπερβόσκηση και κυρίως πυρκαγιές) είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των δασών. Σήμερα τα δάση μας καλύπτουν έκταση 33.590.000 στρεμμάτων που αναλογεί στο 25,5% της συνολικής έκτασης της Χώρας.

ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ ΚΛΙΚ ΚΛΙΚ

Όταν λέμε Ορυκτός πλούτος εννοούμε το σύνολο των ορυκτών που υπάρχουν στο έδαφος και το υπέδαφος μιας χώρας. Τα ορυκτά είναι εξίσου σημαντικά με τις πεδιάδες, τα δάση, και τα αλιεύματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ορυκτά, με μικρά όμως κοιτάσματα που δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά από οικονομική άποψη. Εξαίρεση αποτελούν τα μάρμαρα και άλλα οικοδομικά υλικά(γύψος, συστατικά τσιμέντου), ο βωξίτης(αλουμίνιο) κι ο λιγνίτης.



Φημισμένα ελληνικά μάρμαρα είναι της Τήνου, της Σκύρου, της Πάρου και περισσότερο αυτό της Πεντέλης που κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από ξακουστούς καλλιτέχνες και έχουν γίνει σπουδαία έργα, όπως ο Παρθενώνας



Ο λιγνίτης με χρώμα καφέ - μαύρο είναι ένα είδος οργανικού πετρώματος του οποίου κύριο στοιχείο είναι ο άνθρακας. Αποτελεί μία από τις τέσσερις κύριες κατηγορίες ορυκτών άνθρακα.(Τύρφη- Λιγνίτης- Λιθάνθρακας - Ανθρακίτης)



Χρησιμοποιείται κυρίως στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βρίσκεται άφθονο στο υπέδαφος της Ελλάδας.

Κοιτάσματα λιγνίτη συναντάμε συγκεκριμένα στις περιοχές της Θράκης, Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου. Ο λιγνίτης έχει δημιουργηθεί από δέντρα δασών που εκατομμύρια χρόνια πριν, εξαιτίας γεωλογικών αναταράξεων θάφτηκαν κάτω από διάφορα πετρώματα. Εξαιτίας της μεγάλης πίεσης και της υψηλής θερμοκρασίας και με την πάροδο των αιώνων το ξύλο μετατράπηκε σε λιγνίτη

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(email)

Διάβασε από το Ανθολόγιο(σελ. 37) το διήγημα του Ηλία Βενέζη "Η Χιονάτη της Πάρνηθας" και βρες πού αναφέρεται στο δάσος και στην ανάγκη προστασίας του και πού δείχνει τη στενή σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου - περιβάλλοντος