Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δες το παρακάτω βίντεο. Είναι ο Μαραθώνιος της Ρώμης κατά την Ολυμπιάδα του 1960. Είναι το μάθημα που περιγράφει το βιβλίο μας. Διακρίνεται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα, ο Μαροκινός Αμπντεσελέμ και ο Νεοζηλανδός. Φαίνεται επίσης ότι είχε νυχτώσει, λόγω κακού υπολογισμού της ώρας του αγώνα, και φαίνονται και τα φώτα από τους πυρσούς που είχαν ανάψει κατά μήκος του δρόμου οι άνθρωποι, για να βλέπουν οι αθλητές. Επίσης διακρίνεται το "περίεργο" γεγονός των γυμνών ποδιών του Μπικίλα.


Τώρα προσπάθησε να περιγράψεις το γεγονός που είδες στο παραπάνω βίντεο ή να περιγράψεις έναν άλλο αγώνα μαραθώνιου δρόμου που θυμάσαι από σύγχρονη, παλιότερη ή έστω φανταστική Ολυμπιάδα.


Να έχεις υπόψη σου ότι, όταν περιγράφουμε αγώνες:

  • Αναφέρουμε τον τόπο όπου γίνονται αυτοί και έτσι χρησιμοποιούμε τοπικά επιρρήματα και επιρρηματικές φράσεις
  • Παρουσιάζουμε τους αθλητές ή τις αντίπαλες ομάδες
  • Περιγράφουμε τις καθοριστικές στιγμές ενός αγώνα, αυτές δηλαδή που έχουν κάποια βαρύτητα, τόσο για τους αθλητές όσο και για την συνολική ομάδα(αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα)
  • Για να κάνουμε παραστατική την περιγραφή μας χρησιμοποιούμε ανάλογα επίθετα και επιθετικούς προσδιορισμούς. Επίσης χρόνο Ενεστώτα για να δώσουμε ζωντάνια.
  • Στο τέλος κλείνουμε με ένα μικρό σχόλιο για τη σημασία του αγώνα αλλά και του αποτελέσματός του για τον αθλητή που συμμετείχε ή την ομάδα.
Ξαναθυμίσου τις τελικές και αποτελεσματικές προτάσεις από εδώ ΚΛΙΚ