Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΚΥΠΡΟΣ:ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Κύπρος βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και ανήκει στην Ευρώπη.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, βρίσκεται 270 χιλιόμετρα ανατολικά της Ελλάδας (Καστελόριζο), 100 περίπου χιλιόμετρα νότια της Τουρκίας και 120 χιλιόμετρα δυτικά της Συρίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Γεωγραφικά η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ή στην Νοτιοδυτική Ασία. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Είναι σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό.
Τα βουνά της σχηματίζουν δυο οροσειρές: τη βόρεια οροσειρά του Πενταδάκτυλου(με μήκος 100 χλμ περίπου) και τη νότια οροσειρά του Ολύμπου ή Τροόδου(με μήκος 80 χλμ περίπου). Ανάμεσα στις δύο οροσειρές σχηματίζεται η πεδιάδα της Μεσαορίας.


Τα περισσότερα ποτάμια της πηγάζουν από το όρος Τρόοδος και τα νερά τους μαζεύονται για να ποτίσουν τις πεδιάδες του νησιού αλλά και για ύδρευση. Τα κυριότερα είναι: ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς που εκβάλλουν στον κόλπο της Αμμόχωστου, ο Σερράχης και ο Οβγός που εκβάλλουν στον κόλπο της Μόρφου, ο Κούρης που εκβάλλει στον κόλπο της Επισκοπής και δυτικά αυτού εκβάλλουν ο Σταυρός και ο Ξερός . Τέλος στον κόλπο Λεμεσού εκβάλλουν οι ποταμοί Γερμασόγεια και Γαρύλλης. Οι μεγαλύτεροι κόλποι του νησιού είναι: της Μόρφου, της Αμμόχωστου, της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Το κλίμα είναι μεσογειακό. Σημαντικό για τη χλωρίδα είναι το δάσος όπου αναπτύσσεται ο κυπριακός κέδρος(ενδημικό είδος) και το αιγοπρόβατο αγρινό ή μουφλόν(ιδιαίτερα στο δάσος της Πάφου- επίσης ενδημικό είδος)



Δραστηριότητα
Η Καλυψώ και η Ελευθερία κάνοντας μια άσκηση μπέρδεψαν γεωμορφολογικά στοιχεία και τόπους της Κύπρου με αντίστοιχους ελληνικούς. Προσπάθησε να τα ξεμπερδέψεις, κυκλώνοντας μόνο αυτά που βρίσκονται στην Κύπρο(δες αν θες και στο χάρτη της Κύπρου):
Λάρισα, Λάρνακα, Λεμεσός, Λέρος, Πηνειός, Πεδιαίος,Τρίκαλα, Ταΰγετος, Αμμόχωστου, Αμβρακικός, Κερύνεια, Κέρκυρα, Οβγός, Αώος
β) Βρες πληροφορίες για το θρύλο του Διγενή Ακρίτα σε σχέση με την ονομασία του Πενταδάκτυλου και της Πέτρας του Ρωμιού(email)