Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ

Η βυζαντινή τέχνη επηρεάστηκε από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη(τη θέση των θεών και των ηρώων παίρνουν οι άγιοι, οι Απόστολοι, ο Χριστός και η Παναγία), όπως επίσης και από την τέχνη της Ανατολής(διακοσμητικά μοτίβα)
Είναι κυρίως θρησκευτική(αρχιτεκτονική ναών, εικονογράφηση)


αλλά και λαϊκή(αντικείμενα οικιακά)


Κέντρο της βυζαντινής τέχνης ήταν η Κωνσταντινούπολη(κυρίως ναοί). Τους ναούς τους έχτιζαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες και τους διακοσμούσαν άξιοι ζωγράφοι, που χρησιμοποιούσαν τα πιο καλά υλικά.Η Αγία Σοφία ήταν το λαμπρότερο κτίσμα του Βυζαντίου.


Εικονική περιήγηση ΚΛΙΚ
Σε αυτή συνδυάστηκε η βασιλική με τον τρούλο, που συμβολίζει τον ουρανό. Στην περίοδο των Μακεδόνων ο ρυθμός αυτός εξελίχτηκε(σταυροειδής με τρούλο). ΚΛΙΚ
Μαζί με την αρχιτεκτονική εξελίχτηκε και η ζωγραφική. Αναπτύχθηκε επίσης το ψηφιδωτό. Σπουδαία δείγματα ψηφιδωτών(τα λίγα που έχουν σωθεί) υπάρχουν στην Αγία Σοφία, στον Άγιο Δημήτριο της Θεσ/νίκης και αλλού. Τα σπουδαιότερα βέβαια ψηφιδωτά είναι αυτά που εικονίζουν τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα στη Ραβένα της ΙταλίαςΟι Βυζαντινοί αρχιτέκτονες επέλεγαν τους χώρους οικοδόμησης με σεβασμό προς το περιβάλλον, όπως φαίνεται από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και των Μετεώρων(πάνω σε τεράστιους βράχους).


Με τη λαϊκή τέχνη ασχολήθηκαν πολλοί τεχνίτες, κατασκευάζοντας οικιακά σκεύη(κηροπήγια, δίσκοι, κουτάλια, πιρούνια) και κομψοτεχνήματα από μέταλλα και διάφορα άλλα υλικά.Τέλος οι τεχνίτες της υπαίθρου έφτιαχναν τα αναγκαία εργαλεία και σκεύη, ακόμα και μουσικά όργανα. Οι γυναίκες ασχολούνταν με τη χειροτεχνία, το κέντημα και τη διακόσμηση των υφαντών
ΕΡΓΑΣΙΑ(email)
Είπαμε ότι ο τρούλος είναι σύμβολο του ουρανού. Ρώτησε, ψάξε και βρες τι συμβολίζουν άλλα μέρη του ναού